Στα άκρα οδηγείται η πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι φοιτητές βγήκαν στο δρόμο ζητώντας ελεύθερες εκλογές. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης κάλεσε το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας Occupy Central να βάλει “αμέσως” τέλος στις διαδηλώσεις που εδώ και τρεις ημέρες αναστατώνουν τη λειτουργία του οικονομικού κέντρου.

“Οι ιδρυτές του Occupy Central έχουν πει επανειλημμένα πως, αν το κίνημα καταστεί ανεξέλεγκτο, θα ζητήσουν τον τερματισμό του. Τους ζητώ τώρα να σεβαστούν τη δέσμευσή τους και να βάλουν αμέσως τέλος στην εκστρατεία τους”, δήλωσε ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ μετά τις συγκρούσεις που έφεραν το βράδυ της Κυριακής αντιμέτωπους τους διαδηλωτές με τους αστυνομικούς, οι οποίοι επιχείρησαν να τους διαλύσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Είναι η πρώτη δήλωση που κάνει ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ μετά τα επεισόδια της Κυριακής.

Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας ωστόσο δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του κέντρου της πόλης όσο το Πεκίνο δεν προχωρεί στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε μετά την επιστροφή, το 1997, στην Κίνα αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας.

Ρεπορτάζ του CNN

Οι συνοικίες που κατελήφθησαν για δεύτερη διαδοχική νύχτα από τους διαδηλωτές ήταν το πρωί ασυνήθιστα ήρεμες και οι συνήθως πολυσύχναστες μεγάλες οδικές αρτηρίες ήταν σχεδόν έρημες, χωρίς ποδηλάτες και πεζούς. Οι εργαζόμενοι πήγαιναν στη δουλειά τους, κάτω από ένα δυνατό ήλιο, ή αναζητούσαν κάποιο ταξί καθώς η κυκλοφορία των λεωφορείων και των τραμ έχει αναστατωθεί.

Το βράδυ της Δευτέρας, πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι φοιτητές και μαθητές, συγκεντρώθηκαν όχι μακριά από την έδρα της κυβέρνησης, καθώς και στο Κόζγουεϊ Μπέι και το Μονγκ Κοκ. Αποδοκίμασαν τον επικεφαλής της κυβέρνησης, τον Λεούνγκ Τσουν Γινγκ, ζητώντας την παραίτησή του και φώναξαν τα παραδοσιακά πλέον συνθήματα υπέρ της διενέργειας εκλογών με καθολική ψηφοφορία το 2017.


Ωστόσο η ατμόσφαιρα ήταν σαφώς πιο χαλαρή από την προηγουμένη, όταν οι δυνάμεις της τάξης είχαν επιχειρήσει να εκδιώξουν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.

Ρεπορτάζ του Reuters


Παρά την ανακοίνωση που έγινε εντός της ημέρας ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας αποχωρούν, οι διαδηλωτές κατασκεύασαν στολές μάχης φορώντας πόντσο από πλαστικό και τυλίγοντας το πρόσωπο με μεμβράνη τροφίμων.

Οι φοιτητές και οι μαθητές αποτελούν την αιχμή του δόρατος της εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής που άρχισε για να καταγγελθεί αυτό που πολλοί κάτοικοι του θεωρούν αυξανόμενο έλεγχο του Πεκίνου στις τοπικές υποθέσεις.

Έχουν εξεγερθεί εναντίον της απόφασης του Πεκίνου, η οποία ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, να επιτρέψει την εκλογή του επικεφαλής της κυβέρνησης το 2017 με καθολική ψηφοφορία, διατηρώντας όμως τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων.

Ενώ η οργάνωση υπέρ της δημοκρατίας Occupy Central (Καταλάβετε την Σέντραλ) έμοιαζε να έχει παραιτηθεί της προσπάθειας μετά την απόφαση αυτή του Πεκίνου, εκτιμώντας πως είναι αδύνατο να καταφέρει να εξαναγκάσει την κινεζική κυβέρνηση να υποχωρήσει, επέστρεψε στη μάχη καλώντας τους οπαδούς της να υπερβούν το σύνθημά της για κατάληψη της οικονομικής συνοικίας της πόλης, που προβλεπόταν αρχικά για την Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου.


Η Occupy Central ζητεί “την απόσυρση” της απόφασης της Κίνας και “μια επανεκκίνηση της διαδικασίας των πολιτικών μεταρρυθμίσεων (…) η οποία αντανακλά τις προσδοκίες” των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.

Το Πεκίνο αντέδρασε δια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Σουνγίνγκ, η οποία χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις “παράνομες πράξεις οι οποίες βλάπτουν το κράτος δικαίου και τη δημόσια ασφάλεια”.

Το Λονδίνο, σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, ζήτησε την έναρξη “εποικοδομητικών” συνομιλιών οι οποίες να οδηγήσουν σε “αισθητές προόδους προς τη δημοκρατία”.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να επιδείξουν “αυτοσυγκράτηση” και “τους διαδηλωτές να εκφρασθούν με ειρηνικό τρόπο”, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις