Κύπρος: Σε επιφυλακή για τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ

Κύπρος: Σε επιφυλακή για τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ
Σε αναμονή των τουρκικών κινήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου βρίσκεται η Λευκωσία, καθώς από τη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ η τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους. Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κύπρου από τη Δευτέρα έως τις 30 Δεκεμβρίου για διενέργεια ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων με το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν αναμένεται να εισέλθει αύριο στη περιοχή και κινείται βορειανατολικά της Καρπασίας.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανάλογα με τις τουρκικές ενέργειες θα λαμβάνονται και τα δέοντα μέτρα.

Την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις, θα συζητήσει τη Δευτέρα το εθνικό συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται σε ολοήμερη συνεδρία υπό την προεδρία του Κυπρίου προέδρου.

Ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας αρχίζει τη Δευτέρα η Ρωσία, η οποία έχει δεσμεύσει περιοχή οκτακόσιων τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου, και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Την Τρίτη θα αρχίσει και η άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F15 και F16.