Ο χειρούργος στείρωσε 83 γυναίκες σε πέντε ώρες...

Ο χειρούργος στείρωσε 83 γυναίκες σε πέντε ώρες...
Συνελήφθη ο γιατρός που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις στείρωσης, από τις οποίες πέθαναν 13 γυναίκες, στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος στο κρατίδιο Τσατίσγκαρ της Ινδίας. Ο δρ ΡΚ Γκούπτα και ο βοηθός του πραγματοποίησαν τις επεμβάσεις το Σάββατο σε 83 γυναίκες στο χωριό Πεντάρι της περιοχής Μπιλάσπουρ.

Δύο ακόμη γυναίκες πέθαναν έπειτα από επέμβαση στείρωσης σε άλλη κλινική του ίδιου κρατιδίου. Συνολικά περισσότερες από 90 γυναίκες εξακολουθούν να νοσηλεύονται - πολλές σε κρίσιμη κατάσταση - έπειτα από τέτοιες επεμβάσεις στις δύο αυτές κλινικές.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους θανάτους των γυναικών πραγματοποιήθηκαν στο Τσατίσγκαρ και η τοπική κυβέρνηση διέταξε τη διενέργεια έρευνας. Ακόμη, πάντως, δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε τους θανάτους.

Τέθηκε αρχικά σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια συνελήφθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, χειρούργησε 83 γυναίκες μέσα σε πέντε ώρες, ενώ ο κυβερνητικός κανονισμός προβλέπει ως μέγιστο αριθμό επεμβάσεων την ημέρα τις 35.

Όταν οι γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά τις επεμβάσεις έκαναν αλεπάλληλους εμετούς και η πίεσή τους είχε πέσει δραματικά, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στην περιοχή.

Οι αρχές υγείας της περιοχής αρνούνται ότι φέρουν ευθύνη για τους θανάτους, αλλά κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι γιατροί δέχονταν πιέσεις από τις αρχές να πραγματοποιήσουν υπερβολικά πολλές επεμβάσεις σε πολύ λίγο χρόνο.

Ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Αμάρ Αγκαρουάλ δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση "απαγόρευσε τη χρήση έξι φαρμάκων" για τέτοιες επεμβάσεις μέχρι να βγει το πόρισμα της έρευνας για τα αίτια θανάτου των γυναικών.

Ρεπορτάζ της Mail