Ολλανδή μητέρα επέστρεψε στην πατρίδα της φέρνοντας πίσω την κόρη της Αΐσα από τη Ράκα της Συρίας, την πόλη προπύργιο των τζιχαντιστών του ΙΚ. Η κόρη συνελήφθη μόλις επέστρεψε στη γενέτειρά της, το Μάαστριχτ, δήλωσε ο δικηγόρος της στο BBC.

Η μητέρα της Μονίκ αναγκάστηκε να κάνει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, αφού η κόρη της έφυγε από την Ολλανδία τον Φεβρουάριο για να πάει στη Ράκα και να παντρευτεί έναν τζιχαντιστή του ΙΚ, τον Ομάρ Γιλμάζ, ολλανδό τουρκικής καταγωγής που είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν στον ολλανδικό στρατό.

Η Αΐσα είναι μια από τις ευρωπαίες έφηβες και γυναίκες που πήγαν στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στο ΙΚ, το οποίο κατέλαβε πέρυσι τη Ράκα τη θεωρεί πρωτεύουσα του χαλιφάτου του.

Ο Ομάρ Γιλμάζ έχει χρησιμοποιήσει την εκπαίδευση και την εμπειρία που απέκτησε στον ολλανδικό στρατό για να εκπαιδεύει συντρόφους του, μαχητές του ΙΚ.

Η μητέρα της Αΐσα ταξίδεψε τον Οκτώβριο πρώτα στην Τουρκία με σκοπό να εντοπίσει και να παρακολουθήσει την κόρη της, αλλά τελικά δεν κατάφερε να περάσει τα σύνορα.

Η Μονίκ είχε δηλώσει στην ολλανδική τηλεόραση τον Σεπτέμβριο ότι η κόρη της είχε αλλάξει μέσα σε σύντομα χρονικό διάστημα και από ενθουσιώδης έφηβη που ήταν έγινε μια ριζοσπαστική μουσουλμάνα που επικοινωνούσε με τον Ομάρ Γιλμάζ μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, τον οποίο στο τέλος ερωτεύτηκε.

“Τον θεωρούσε κάτι σαν τον Ρομπέν των Δασών“, δήλωσε.

Καθώς η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί για τα σχέδια της Αΐσα να ταξιδέψει στη Συρία, κατάσχεσε το διαβατήριό της. Ωστόσο η έφηβη έκανε χρήση της αστυνομικής της ταυτότητας.

Ο Γιλμάζ δήλωσε μέσω κινητού στην ανταποκρίτρια του BBC στη Συρία, ότι είχε παντρευτεί την ολλανδή έφηβη μετά τον θάνατο σε μάχη ενός άλλου μαχητή, τον οποίο επρόκειτο να παντρευτεί η Αΐσα. Ομάρ και Αΐσα χώρισαν αργότερα.

“Δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε μαζί, χωρίσαμε. Εκείνη ακολούθησε τον δρόμο της και εγώ τον δικό μου”, δήλωσε ο τζιχαντιστής.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά την έκκληση της κόρης της για βοήθεια, η Μονίκ γύρισε πίσω, παρά την αντίθετη συμβουλή της αστυνομίας, και ταξίδεψε στη Ράκα, στην έδρα του αποκαλούμενου χαλιφάτου του ΙΚ. Βρήκε την κόρη της και την έφερε πίσω μέσω Τουρκίας.

Ο Γιλμάζ αναφέρθηκε στην Αΐσα σε ένα μήνυμα του Twitter αποκαλώντας την πρώην σύζυγό του.

Η Αΐσα και η μητέρα της κρατούνταν στα τουρκικά σύνορα πριν λάβουν την άδεια να επιστρέψουν αεροπορικώς στην Ολλανδία. Ολλανδοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να δώσουν πληροφορίες για το θέμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις