Έλεγε ότι ήταν αποφασισμένος να ζήσει τουλάχιστον, ώσπου να μπορέσει να ξαναδεί τον έρωτα της ζωή του…

Και τήρησε την υπόσχεσή του!

Ο Νικολάι Βασένιν, στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού ο οποίος είχε ενταχθεί στην εθνική αντίσταση στη Γαλλία, απεβίωσε στη Ρωσία, σε ηλικία 95 ετών.

Ο μόνος επιζών του λόχου των Μακί της Ντρομ, στη νότια Γαλλία, απεβίωσε σήμερα στο νοσοκομείο στη Μπερεζόφσκι, στα Ουράλια, τρεις ημέρες μετά τα 95α του γενέθλια”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο φίλος του, Βαλέρι Λομπανόφ.

Ήταν ένας άνθρωπος θαρραλέος και τίμιος. Αυτά που του συνέβησαν ήταν μοναδικά”, έγραψε ο Εβγένι Κουϊβάτσεφ, κυβερνήτης της περιοχής Σβερντλόβσκ, όπου ζούσε ο Βασένιν.

Ο Βασένιν είχε αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ζωή του να ψάχνει τη Ζαν, την κόρη του καπετάνιου του -όταν πολεμούσε με τους Μακί-, την οποία είχε ερωτευθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τον Ιούλιο του 1941, αιχμαλωτίστηκε από τους ναζί, ενώ στη συνέχεια διέφυγε και εντάχθηκε στην γαλλική αντίσταση στο Ντρομ.

Όντας τραυματίας, γνώρισε την Ζαν -την κόρη του Ζεράρ Μονό, του καπετάνιου της μονάδας των ανταρτών, στην οποία είχε ενταχθεί-, η οποία τον φρόντιζε.

Την ερωτεύτηκε και ζήτησε το χέρι της για να λάβει όμως αρνητική απάντηση.

Ο ρώσος στρατιώτης επέστρεψε το 1945 στην ΕΣΣΔ, όπου δικάστηκε για εσχάτη προδοσία – διότι είχε πέσει στα χέρια των ναζί – και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη σε στρατόπεδα εργασίας.

Μετά τον θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν το 1953, η ποινή του μετατράπηκε σε κατ’ οίκον κράτηση στη Σιβηρία.

Παντρεύτηκε με τη Ζινάιντα, γεωλόγο η οποία περνούσε από το ορυχείο, όπου εργάζονταν οι καταδικασθέντες.

Για περίπου 60 χρόνια κρατούσε μυστικό τον έρωτά του για τη Γαλλίδα, αλλά μετά τον θάνατο της γυναίκας του, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, αποφάσισε “να ξαναβρεί τη Ζαν, ό,τι κι αν του στοίχιζε”, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Μάρτιο του 2013.

Έτσι και έγινε…

Τον Ιούνιο ταξίδεψε στη Γαλλία για να μάθει ότι είχε αργήσει πέντε μήνες: η Ζαν είχε πεθάνει τον Ιανουάριο.

Ο πρώην αντάρτης πήγε στο σπίτι όπου η Ζαν είχε φροντίσει τα τραύματά του, ενώ απέθεσε στον τάφο της Ζαν κόκκινα τριαντάφυλλα και ένα κουτί με σοκολάτες.

“Της είχα υποσχεθεί ότι θα επέστρεφα και κρατάω τον λόγο μου, όπως κάνουν οι ρώσοι στρατιώτες”, είπε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις