Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, γνώριζε τα πάντα για το βάρβαρο πρόγραμμα ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία από τη CIA, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας του, Ντικ Τσέινι.

Παράλληλα, χαρακτήρισε προβληματική και ελλιπή την έκθεση της Γερουσίας για τα βασανιστήρια της CIA.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται δηλώσεις του Τσέινι στο αμερικανικό δίκτυο “Fox News”, o Μπους ήταν “πλήρως ενημερωμένος” και “γνώριζε ό, τι έπρεπε να γνωρίζει” σχετικά με το πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας των 525 σελίδων, οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε η CIA ήταν “πολύ πιο βίαιες” -όπως εικονικός πνιγμός, λούσιμο με πάγο κ.α- απ’ ό,τι είχε ποτέ αποκαλύψει στην κοινή γνώμη και τους πολιτικούς και η χρήση τους ήταν πολύ περισσότερο εκτεταμένη από ό,τι έγινε γνωστό.

Παράλληλα η επιτροπή κατηγορεί την υπηρεσία ότι υπέβαλε 39 κρατούμενους σε βίαιες τεχνικές επί πολλά χρόνια, για κάποιες από τις οποίες δεν είχε άδεια.

Όπως τονίζεται επίσης, οι “προωθημένες μέθοδοι ανάκρισης”, που χρησιμοποίησε η CIA σε ανθρώπους που κρατούσε σε μυστικές φυλακές ήταν αναποτελεσματικές και δεν προσέφεραν ποτέ πληροφορίες που οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.

Λίγο πριν εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο, ο Μπους έδωσε εντολή για τερματισμό του προγράμματος.

Η έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα η αμερικανική Γερουσία υποστηρίζει ότι, η CIA δεν είχε ενημερώσει ποτέ πλήρως τον πρόεδρο Μπους το 2006, καθώς ο ίδιος εξέφρασε δυσφορία να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες.

Ο Τσέινι ωστόσο έσπευσε να πει ότι ουδέποτε οι αξιωματούχοι της CIA προσπάθησαν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη για τις μεθόδους που εφάρμοζαν.

“Όλα αυτά είναι ανοησίες”, είπε ο Τσένι και πρόσθεσε: “Και βέβαια η CIA δεν προσπάθησε να παραπλανήσει το κοινό αλλά και Τζορτζ Μπους ήξερε όλα αυτά που έπρεπε να ξέρει για το πρόγραμμα”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις