Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα ξεκινήσει να εξετάζει από την Τετάρτη την υπόθεση του 38χρονου Γάλλου Βενσάν Λαμπέρ, που είναι τετραπληγικός και σε φυτική κατάσταση εδώ και έξι χρόνια έπειτα από ένα ατύχημα.

Οι δικαστές του Στρασβούργου θα εξετάσουν τη διαμάχη μεταξύ της συζύγου του Λαμπέρ, της Ρασέλ, η οποία επιθυμεί «να τον αφήσει να φύγει» και των γονιών του που αρνούνται να σταματήσει η τεχνητή σίτιση και ενυδάτωση του γιου τους.

Η απόφαση όμως δεν θα γίνει γνωστή αμέσως, αλλά «το λιγότερο σε έναν με δύο μήνες», σύμφωνα με μια πηγή από το ΕΔΑΔ.

Οι γονείς, η αδελφή και ένας ετεροθαλής αδελφός του Λαμπέρ προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αμφισβητώντας την απόφαση που έλαβε τον Ιούνιο το γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας.

Τότε το ανώτατο γαλλικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε νόμιμη την ιατρική απόφαση του νοσοκομείου της Ρεν για τον τερματισμό παροχής ιατρικής φροντίδας προς το Λαμπέρ, θεωρώντας ότι η διατήρησή του στη ζωή συνιστά «παράλογη εμμονή».

Η απόφαση βασίστηκε και στην επιθυμία, την οποία είχε εκφράσει ο ασθενής, σύμφωνα με τη σύζυγό του, πριν το ατύχημα να μην κρατηθεί τεχνητά στη ζωή αν κάποτε βρεθεί σε κατάσταση απόλυτης εξάρτησης.

Όμως η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας ανεστάλη μετά την προσφυγή των συγγενών του Λαμπέρ στο ΕΔΑΔ.

Η υπόθεση του Βενσάν Λαμπέρ, ο οποίος βρίσκεται καθηλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου από το 2008 έπειτα από τροχαίο δυστύχημα, έχει γίνει εμβληματική στη συζήτηση για την ευθανασία στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Λαμπέρ, ο οποίος σιτίζεται και ενυδατώνεται τεχνητά από το 2008, έχει υποστεί «μη αναστρέψιμες βλάβες» και «δεν υπήρξε ποτέ καμία επικοινωνία, ακόμη και στοιχειώδης μαζί του».

Ωστόσο οι γονείς του πρώην ψυχιατρικού νοσηλευτή, παραδοσιακοί καθολικοί, και ένα μέρος της οικογένειας, θεωρούν ότι παραμένει «παρών» και απαιτούν την διατήρησή του στη ζωή, καταγγέλλοντας απόπειρα δολοφονίας ενός ανάπηρου ανθρώπου.

Αντίθετα, η σύζυγός του με την υποστήριξη άλλων μελών της οικογενείας, αλλά και του ιατρικού σώματος, θεωρούν ότι η κατάσταση του Λαμπέρ δεν είναι αναστρέψιμη και δηλώνουν ότι η διακοπή παροχής ιατρικής φροντίδας αντανακλά την θέλησή του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις