Νεκρός 14χρονος Κούρδος σε συγκρούσεις με την αστυνομία

Νεκρός 14χρονος Κούρδος σε συγκρούσεις με την αστυνομία
Ένας 14χρονος έπεσε νεκρός από σφαίρα που δέχτηκε στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και κούρδους διαδηλωτές στη νοτιοανατολική Τουρκία το πρωί της Τρίτης, ενώ ένας άνδρας τραυματίστηκε, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Ο 14χρονος τραυματίστηκε στο στήθος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan επικαλέστηκε φίλους του θύματος σύμφωνα με τους οποίους ο έφηβος πυροβολήθηκε από την αστυνομία την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά του.

Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, ο άνδρας που τραυματίστηκε στα ίδια επεισόδια είναι ένας 28χρονος που δέχτηκε σφαίρα στην πλάτη και νοσηλεύεται.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Τσίζρε, μία κυρίως κουρδική πόλη κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία, όπου οι υποστηρικτές του κουρδικού ισλαμιστικού κόμματος Χούντα-Παρ και ομάδες νεαρών που συνδέονται με το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) συγκρούονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις, πάντως, ότι το Χούντα-Παρ εμπλέκεται στις συγκρούσεις.

Το χθεσινό είναι ένα ακόμη περιστατικό που υπογραμμίζει το πόσο εύθραυστη είναι η διετής ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα μέλη του PKK, της οργάνωσης που διεξάγει ένοπλο αγώνα επί τρεις δεκαετίες επιδιώκοντας μεγαλύτερη αυτονομία για τους Κούρδους της Τουρκίας.

Τον Οκτώβριο, δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν στην περιοχή οι οποίες πυροδοτήθηκαν από την αντίδραση των Κούρδων σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως αποτυχία της κυβέρνησης να βοηθήσει του Κούρδους της Συρίας που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην πολιορκημένη πόλη της συριακής μεθορίου Κομπάνι.

Η βία έχει περιπλέξει τις προσπάθειες τερματισμού της 30ετούς ένοπλης δράσης του PKK κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι. Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.