Το τιράζ του πρώτου φύλλου της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo μετά την επίθεση που αποδεκάτισε τη σύνταξή της, αυξήθηκε από τρία σε πέντε εκατομμύρια φύλλα για να αντιμετωπισθεί η μεγάλη ζήτηση στη Γαλλία, ανακοίνωσε η εταιρεία διανομής.

“Ο εκδότης αποφάσισε το πρωί να αυξήσει το τιράζ στα 5 εκατομμύρια”, δήλωσε η Βερονίκ Φοζούρ, πρόεδρος της εταιρείας διανομής MLP. Θα διανεμηθούν με ρυθμό περίπου 500.000 φύλλων ημερησίως, κάτι που θα επιτρέψει να πάρουν φύλλα όλα τα περίπτερα που θα το ζητήσουν, υπογράμμισε.

Αυτό το ιστορικό φύλλο της σατιρικής εφημερίδας είχε ήδη εξαντληθεί το πρωί στη Γαλλία.

“Είναι απίστευτο, όταν άνοιξα είχα ήδη μια ουρά 60-70 ανθρώπων μπροστά από το περίπτερο”, είπε μια ιδιοκτήτρια περιπτέρου στο Παρίσι. “Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο, τα 450 φύλλα που είχα έφυγαν μέσα σε 15 λεπτά”, πρόσθεσε.

Σε άλλα σημεία πώλησης, όπως ο σταθμός του Μετρό στην Όπερα, στο κέντρο του Παρισιού, οι ιδιοκτήτες περιπτέρων επισήμαιναν από την πλευρά τους πως είχαν λάβει μόνο 50 φύλλα ο ένας, 100 ο άλλος. “Περιμένουμε κι άλλα φύλλα την Πέμπτη και την Παρασκευή”, έλεγαν στους απογοητευμένους πελάτες.

Οι επιζήσαντες της επίθεσης στη Charlie Hebdo κυκλοφόρησαν το πρώτο φύλλο της εφημερίδας τους μετά την επίθεση σκιτσάροντας στην πρώτη σελίδα τον Μωάμεθ να δακρύζει και να “συγχωρεί” μετά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία, η οποία έχει μπει σε έναν “πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας“.

Ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης

Μια εβδομάδα μετά την επίθεση με 12 νεκρούς στα γραφεία της, η σατιρική εφημερίδα ανακοίνωσε ένα τιράζ τριών εκατομμυρίων φύλλων (έναντι 60.000 συνήθως), με εκδόσεις σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά).

Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, εφημερίδες αναπαρήγαγαν το πρωτοσέλιδο ενός φύλλου το οποίο ετοιμάσθηκε στα γραφεία της αριστερής Λιμπερασιόν. Ωστόσο το πορτρέτο του Προφήτη, που κρατάει την επιγραφή “Είμαι Charlie” την οποία κρατούσαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια διαδηλωτές την Κυριακή στους δρόμους της Γαλλίας, προκαλεί περαιτέρω αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο.

Ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης

Η δημοσίευση αυτών των “προσβλητικών έναντι του Προφήτη” σκίτσων “θα υποκινήσει το μίσος”, προειδοποίησε το πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού ισλάμ, με έδρα στην Αίγυπτο.


Ένα μέρος του τιράζ θα διανεμηθεί στην Τουρκία μαζί με την εφημερίδα “Τζουμχουριέτ“. Στο παρελθόν υπουργοί της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται από το 2002 στην εξουσία, είχαν καταγγείλει τις “προκλήσεις” της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας.


Στη Γαλλία, οι κύριες μουσουλμανικές οργανώσεις κάλεσαν την κοινότητα “να διατηρήσει την ηρεμία της” και “να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης” ενώ η μεγαλύτερη γαλλική σατιρική εφημερίδα, η “Κανάρ Ανσενέ“, αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλές την επομένη της σφαγής στο Charlie Hebdo.


“Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, του τζιχαντισμού και του ριζοσπαστικού ισλαμισμού”, αλλά “όχι εναντίον μιας θρησκείας”, δήλωσε η γαλλική κυβέρνηση.


Στη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής φόρου τιμής προς τους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τους Γάλλους να “διπλασιάσουν την επαγρύπνηση” μπροστά σ’ έναν κινδύνο ο οποίος υφίσταται τόσο “πέραν των συνόρων μας” όσο και “στο εσωτερικό”.

Ουρά για την αγορά εφημερίδας

Ρεπορτάζ του Telegraph

Στην Εθνοσυνέλευση, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και υπογράμμισε το “λαϊκό χαρακτήρα του κράτους”, που αποτελεί κεντρική αναφορά του γαλλικού συστήματος.

Η διαχείριση της κρίσης από τους Ολάντ και Βαλς χαιρετίζεται από το 80% των Γάλλων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, ενώ ο Ολάντ ήταν ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος από το 1958.

Οι βουλευτές ψήφισαν τη συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων. Στη συνέχεια έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο -για πρώτη φορά από το 1918 – πριν αποτίσουν φόρο τιμής στις δυνάμεις της τάξης.

Ο Μανουέλ Βαλς ζήτησε να ληφθούν “έκτακτα μέτρα” εναντίον του εξτρεμισμού, όμως απέκλεισε την ιδέα να υιοθετηθεί μια έκτακτη νομοθεσία στο πρότυπο του αμερικανικού Πατριωτικού Νόμου. Η νομοθεσία, η οποία είχε ψηφισθεί στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, είχε επικριθεί σκληρά επειδή έπληττε τις πολιτικές ελευθερίες.

Ο Βαλς ανακοίνωσε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του χρόνου “ειδικών πτερύγων” στις φυλακές για την απομόνωση των τζιχαντιστών κρατουμένων και την πρόληψη προσηλυτισμών. Δύο από τους τζιχαντιστές, οι Αμεντί Κουλιμπαλί και Σερίφ Κουασί, είχαν περάσει στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό ενώ βρίσκονταν στη φυλακή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις