Ο τρόμος των τζιχαντιστών πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Από τη Συρία και εντός του Ισλαμικού Κράτους έφυγε το μήνυμα: Τινάξτε στον αέρα την Ευρώπη. Πρώτος στόχος ήταν η Γαλλία. Ακολουθεί το Βέλγιο, όπου η αντιτρομοκρατική έδωσε μάχη με ομάδα εξτρεμιστών.

Ειδικότερα, μία ομάδα τζιχαντιστών που ετοιμαζόταν να εξαπολύσει μια επίθεση ήταν ο στόχος της επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Βελγίου, στην πόλη Βερβιέ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι.

Οι ύποπτοι τζιχαντιστές είχαν μόλις επιστρέψει από τη Συρία και ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν “τρομοκρατικές επιθέσεις σε μεγάλη κλίμακα”, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Άλλος ένας άνδρας συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ανέφερε ο εισαγγελέας Έρικ Φαν Ντε Σιπτ. Από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα αυτή δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.

Το Βέλγιο αύξησε το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις στο 3 (η κλίμακα είναι τετράβαθμη), αλλά σύμφωνα με τον εισαγγελέα αυτό δεν αφορά σε όλη τη χώρα, αλλά μόνο τα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστικά μέγαρα.

Πως εξελίχθηκε η μάχη

Οι ύποπτοι άνοιξαν αμέσως πυρ με αυτόματα όπλα και πυροβολούσαν για αρκετά λεπτά εναντίον των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της ομοσπονδιακής αστυνομίας”, τόνισε ο εισαγγελέας.

Οι αστυνομικοί απάντησαν σκοτώνοντας δύο δράστες, ενώ συνέλαβαν έναν τρίτο που βρισκόταν στον ίδιο χώρο.

Στη Βερβιέ, ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί και εκρήξεις, κοντά στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού. Η συνοικία αποκλείστηκε από την αστυνομία που κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

“Είδα ένα περιπολικό να περνά από μπροστά μου και άκουσα ισχυρές εκρήξεις. Ένας άνδρας ντυμένος στα μπλε και με κουκούλα μας έσπρωξε, αρχίσαμε να τρέχουμε. Ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη, ακολούθησαν ριπές και άλλες εκρήξεις”, αφηγήθηκε μια γυναίκα. Ένας κάτοικος της περιοχής είπε ότι άκουγε πυρά επί ένα δεκάλεπτο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η αστυνομία είχε λάβει την εντολή να πραγματοποιήσει έρευνες σε περίπου 10 σπίτια προσώπων που είχαν επιστρέψει από τη Συρία.

Ένας άλλος εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών, ο Τιερί Βερτς, είπε ότι ο συγκεκριμένος πυρήνας “αποτελείτο από περίπου δέκα πρόσωπα, ορισμένα από τα οποία είχαν επιστρέψει από τη Συρία” και ήταν έτοιμα “να διαπράξουν άμεσα επιθέσεις μεγάλου εύρους”.

Η Φρανσουάζ Σεπμάν, δήμαρχος του Μολενμπέκ-Σεν-Ζαν, είπε ότι έγιναν έρευνες στην κοινότητα της οποίας προΐσταται, στα προάστια της βελγικής πρωτεύουσας, όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών.

Η Βερβιέ, όπως και ορισμένες συνοικίες των Βρυξελλών, θεωρούνται εστίες των ακραίων ισλαμιστών στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με πηγές, τους τελευταίους μήνες 6-10 νέοι έφυγαν από την πόλη αυτή με προορισμό τη Συρία.

Επιπλέον, τις τελευταίες ώρες ισλαμιστές έχουν εκτοξεύσει απειλές μέσω του διαδικτύου στο Βέλγιο όπου οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο ένας από τους τρεις δράστες των επιθέσεων στη Γαλλία, σχετιζόταν με λαθρέμπορο όπλων που κατοικεί εκεί.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/01/15/belgium1151515151111.jpg

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις