Με τις νότες της Διεθνούς και παρατεταμένα χειροκροτήματα χαιρετίστηκε η άφιξη του φερέτρου του Σαρμπ, διευθυντή και σκιτσογράφου του Charlie Hebdo, σήμερα στην περιφέρεια Παρισιού, όπου εκατοντάδες συγγενείς και ανώνυμοι συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής πριν από την ταφή.

Εκτός από την οικογένεια του Στεφάν Σαρμπονιέ, γνωστού ως Σαρμπ, και τους επιζώντες της σφαγής στην εφημερίδα, πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων η Κριστιάν Τομπιρά (Δικαιοσύνης), η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ (Παιδείας) και ο Φλερ Πελερέν (Πολιτισμού), καθώς και ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου Ζαν-Λικ Μελανσόν, ήταν παρόντες.


Απ’ έξω, εκατοντάδες ανώνυμοι είχαν φθάσει για να παρακολουθήσουν την τελετή από γιγαντοοθόνη.

“Τον Σαρμπ δεν τον γνώριζα, αλλά είμαι αναγνώστης του Charlie Hebdo. Αυτό που συνέβη μου έχει προκαλέσει μεγάλη θλίψη, πάει μια εβδομάδα που με πιάνουν τα κλάματα στα καλά καθούμενα”, είπε συγκινημένος ο Πατρίς Νερόν, 68 ετών. “Πάνε 40 χρόνια που μάχομαι για την ελευθερία, εναντίον των φονταμενταλιστών. Ανησυχώ, δεν ξέρω πού πηγαίνουμε”, πρόσθεσε.

Η ταφή του Σαρμπ πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο κοιμητήριο της Ποντουάζ, στην Περιφέρεια Παρισιού, μετά την τελετή.

Ο σκιτσογράφος ήταν ο διευθυντής της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας από το 2009.

Σκοτώθηκε στις 7 Ιανουαρίου κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε από τους αδελφούς Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, δύο γάλλους τζιχαντιστές, εναντίον της έδρας της Charlie Hebdo στο Παρίσι και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι, πέντε από τους οποίους ήταν σκιτσογράφοι της εφημερίδας.

Ηλικίας 47 ετών, ο Σαρμπ ήταν ένας αιρετικός και μαχητικός σκιτσογράφος που έλεγε πως δεν φοβάται κανέναν.

Το όνομά του περιλαμβανόταν σ’ ένα κατάλογο “Καταζητουμένων, νεκρών ή ζωντανών, για εγκλήματα εναντίον του ισλάμ” ο οποίος είχε δημοσιευθεί την άνοιξη του 2013 από την αγγλόφωνη τζιχαντιστική επιθεώρηση “Inspire“.

Το αντίο του Μελανσόν

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις