“Η Γαλλία είναι η πατρίδα σας” διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τους Εβραίους της Γαλλίας, σε μια περίοδο που οι αντισημιτικές δηλώσεις και ενέργειες διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο, στη χώρα που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αριθμητικά εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης.

Στην ομιλία που εκφώνησε στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι, με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε την αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών και προανήγγειλε την ενίσχυση των κυρώσεων για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού.

Η “μάστιγα” του αντισημιτισμού οδηγεί “ορισμένους Εβραίους να αναρωτιούνται αν η θέση τους είναι στη Γαλλία”, συνέχισε ο Ολάντ. “Η θέση σας είναι εδώ. Η Γαλλία είναι η πατρίδα σας”, υπογράμμισε απευθυνόμενος στους “Γάλλους εβραϊκού θρησκεύματος”.

Η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας αριθμεί 500.000-600.00 μέλη και είναι η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως, μετά από αυτές του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για να προστατευθούν οι συναγωγές, τα καταστήματα, τα σχολεία και τα πολιτιστικά κέντρα της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα.

Ο πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η Γαλλία “δεν θα ξεχάσει ποτέ” τα θύματα του Ολοκαυτώματος και απέτισε φόρο τιμής στους 76.000 Εβραίους της Γαλλίας που μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το συνεργαζόμενο με τους Ναζί καθεστώς του Βισί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις