Η Αίγυτος διέταξε την απέλαση προς την χώρα καταγωγής του τού Αυστραλού δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα Πίτερ Γκρεστ, έπειτα από 400 ημέρες εγκλεισμού σε αιγυπτιακές φυλακές όπου είχε οδηγηθεί αφότου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών.

Ο δημοσιογράφος είχε κριθεί ένοχος μεταξύ άλλων στην κατηγορία ότι «είχε μεταδώσει ψευδείς πληροφορίες» με στόχο «να υποστηρίξει» τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, είπαν έναν αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Γκρεστ είχε συλληφθεί το Δεκέμβριο του 2013 μαζί με ένα συνάδελφό του δικτύου του Κατάρ, τον Αιγυπτιοκαναδό Μοχάμεντ Φάχμι, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Κάιρο όπου είχαν εγκαταστήσει «παράνομα», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένα τοπικό γραφείο του Αλ Τζαζίρα. Λίγο μετά, η αστυνομία είχε συλλάβει τον Αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ, που επίσης εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι 3 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν τον Ιούνιο σε ποινές κάθειρξης από 7 έως 10 έτη.

«Η απόφαση της απέλασης του Πίτερ Γκρεστ προς την Αυστραλία ελήφθη βάση προεδρικού διατάγματος» γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών επικαλούμενος ένα δελτίο τύπου του υπουργείου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο δημοσιογράφος έχει ήδη αποφυλακιστεί από τη φυλακή του Καΐρου όπου κρατείτο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις