Ένα πρώην στέλεχος της αλ Κάιντα που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ είπε στους δικηγόρους των θυμάτων των επιθέσεων αυτών ότι μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας χρηματοδότησαν την επίθεση.

Ο Ζακαρία Μουσάουι έκανε τις δηλώσεις αυτές στην κατάθεσή του που υποβλήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Τρίτη από τους δικηγόρους των θυμάτων των επιθέσεων, οι οποίοι κατηγορούν σε αγωγή τους τη Σαουδική Αραβία ότι προσέφερε υλική στήριξη στην αλ Κάιντα.

Ο Μουσάουι ανέφερε ότι ένας κατάλογος δωρητών από τα τέλη του 1990, οπότε επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν, περιλάμβανε κάποιους «εξαιρετικά διάσημους» Σαουδάραβες αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του Τούρκι αλ Φάιζαλ αλ Σαούντ, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας.

«Ο σέιχ Οσάμα (μπιν Λάντεν) ήθελε να διατηρήσει ένα αρχείο με το ποιος δίνει χρήματα (…) στον τζιχάντ», είπε ο Μουσάουι, 46 ετών που δήλωσε ένοχος για την κατηγορία της τρομοκρατίας το 2005.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συναντήθηκε στην Κανταχάρ με έναν αξιωματούχο από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ. Ο Μουσάουι σημείωσε ότι επρόκειτο να πάνε μαζί στην Ουάσινγκτον για να βρουν μια τοποθεσία «κατάλληλη για να εξαπολυθεί μια επίθεση με πύραυλο Στίνγκερ» εναντίον του προεδρικού αεροσκάφους των ΗΠΑ.

Πάντως η σαουδαραβική πρεσβεία στις ΗΠΑ σήμερα ότι οι ισχυρισμοί του Μουσάουι φαίνεται να έχουν στόχο να υπονομεύσουν τις σχέσεις μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον και έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα της επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου, που δημοσιεύθηκαν το 2004, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούσε την αλ Κάιντα.

«Ο Μουσάουι είναι ένας διαταραγμένος εγκληματίας, οι ίδιοι οι δικηγόροι του οποίου παρουσίασαν στοιχεία ότι είναι νοητικά ανίκανος», ανέφερε η πρεσβεία. «Οι ισχυρισμοί του δεν έχουν αξιοπιστία».


Η κατάθεση αυτή υποβλήθηκε για να αντικρούσει τις τελευταίες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να μπουν στο αρχείο αγωγές που υποβλήθηκαν πριν περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο Μουσάουι έδωσε την κατάθεση αυτή τον Οκτώβριο από την φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Φλόρενς του Κολοράντο όπου βρίσκεται μετά την καταδίκη του το 2006 σε ισόβια κάθειρξη.

Κάποιες οικογένειες θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου καταγγέλλουν ότι η Σαουδική Αραβία και μια οργάνωση αρωγής που συνδέεται με την σαουδαραβική κυβέρνηση εν γνώσει τους παρείχαν χρηματοδότηση και άλλη υλική υποστήριξη στην αλ Κάιντα, γεγονός που τη βοήθησε να εξαπολύσει τις επιθέσεις.

Η πλειονότητα των 19 δραστών που εξαπέλυσαν τις επιθέσεις αυτές κατάγονταν από τη Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις