Οι τελευταίες φωτογραφίες του ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που πέθανε δηλητηριασμένος από πλουτώνιο, παρουσιάστηκαν σε δικαστήριο της Βρετανίας όπου εξετάζεται η μυστηριώδης δολοφονία, την οποία το θύμα απέδωσε στον Πούτιν.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο φίλος του Λιτβινένκο, Άλεξ Γκόλντφαρμπ δήλωσε πως η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο πριν πεθάνει και ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να φωτογραφηθεί για να δει ο κόσμος “πώς τον δολοφόνησε το Κρεμλίνο”.

Επίσης κατέθεσε ότι ο Λιτβινένκο του είχε πει πως στη συνάντηση που είχε σε εστιατόριο του Millenium Hotel του Λονδίνου με δύο Ρώσους που κατηγορούνται ότι τον δηλητηρίασαν – τον Αντρέι Λιουγκοβόι και τον Ντμίτρι Κοβτούν – , είχε την αίσθηση πως θα τον σκότωναν.

Πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας που είχε λάβει καταθέσεις από το θύμα στο νοσοκομείο, ανέφερε πως ο Λιτβινένκο του είπε πως ήπιε μόνο τρεις γουλιές τσάι. “Όταν έφυγα από το ξενοδοχείο, σκεφτόμουν πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Όλη την ώρα είχα το συναίσθημα πως ήθελαν να με σκοτώσουν” είχε αναφέρει ο ίδιος.

Ο πρώην ρώσος κατάσκοπος – σφοδρός επικριτής του Πούτιν – που έφυγε από τη χώρα του και εργάστηκε στην MI6, περιέγραψε την δολοφονία του. “Ο έμετος δεν σταματούσε και από το στόμα μου άρχισε να βγαίνει αφρός, μαζί με κομμάτια από το στομάχι μου και αίμα. Κατάλαβα ότι με είχαν δηλητηριάσει” δήλωσε.

Είχε επίσης ερωτηθεί για συνάντηση που είχε με άγνωστο άνδρα σε κεντρικό σημείο του Λονδίνου, μία ημέρα πριν δηλητηριαστεί. Είχε απαντήσει πως επρόκειτο για τον “Μάρτιν”, ένα στέλεχος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, στον οποίον έδινε αναφορά.

Ο Γκόλντφαρμπ δήλωσε επίσης πως ο ρώσος ολιγάρχης Μπόρις Μπερεζόφσκι, εχθρός του Πούτιν, πλήρωσε 85.000 λίρες για να φέρει τους Λιτβινένκο στη Βρετανία, αλλά έκοψε στο μισό την επιδότηση όταν έγινε γνωστή η σχέση του Λιτβινένκο με την MI6. Πρόσθεσε δε πως η MI6 δεν ήταν “χαρούμενη” για την σχέση του Λιτβινένκο με τον Μπερεζόφσκι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του πριν από δύο χρόνια.

Δηλώσεις της συζύγου του Λιτβινένκο