Ο αριθμός των αντισημιτικών κρουσμάτων στη Βρετανία ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ μέσα στο 2014, υπερδιπλάσιος αριθμός σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εξαιτίας των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, ανακοίνωσε μία εβραϊκή ένωση.

Τα στοιχεία, τα οποία η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι χαρακτήρισε “βαθιά ανησυχητικά”, δίνονται στη δημοσιότητα εν μέσω των αυξανόμενων φόβων ασφαλείας ανάμεσα στους περίπου 260.000 Εβραίους της Βρετανίας έπειτα από την αιματηρή επίθεση ένοπλων ισλαμιστών σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ του Παρισιού τον περασμένο μήνα.

Η ένωση Community Security Trust, η οποία παρέχει συμβουλές ασφαλείας στους Εβραίους της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν 1.168 αντισημιτικά περιστατικά, αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ επιθέσεων που είχε καταγραφεί το 2009.

Η CST, η οποία ξεκίνησε να καταγράφει τα αντισημιτικά κρούσματα το 1984, ανακοίνωσε ότι ο σημαντικότερος λόγος για την αύξηση αυτή είναι οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούλιο και εκτίναξαν τον αριθμό των αντισημιτικών κρουσμάτων σε μηνιαίο αριθμό-ρεκόρ.

Ωστόσο, επισημαίνει, ότι τα περιστατικά σημείωναν έτσι κι αλλιώς άνοδο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου μήνα, το ένα τέταρτο των Εβραίων της Βρετανίας έχουν σκεφτεί να εγκαταλείψουν τη χώρα την τελευταία διετία και πάνω από τους μισούς αισθάνονται ότι δεν έχουν μακροπρόθεσμα μέλλον στην Ευρώπη.

Μία άλλη δημοσκόπηση εξάλλου διαπίστωσε ότι οι αντισημιτικές απόψεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο ευρύ κοινωνικό σύνολο με το 45% των Βρετανών να συμφωνούν με τουλάχιστον μία αντισημιτική άποψη.

Η μεγαλύτερη αύξηση τέτοιων κρουσμάτων που κατέγραψε η CST εμφανίζεται στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ της βόρειας Αγγλίας. Στα περιστατικά περιλαμβάνονται 81 βίαιες επιθέσεις περιλαμβανομένης μίας ακραίας περίπτωσης όπου το θύμα δέχτηκε επίθεση με ποτήρι και μπαστούνι του μπέιζμπολ.

Η αστυνομία έχει αυξήσει τις περιπολίες σε συναγωγές και άλλες εβραϊκές εγκαταστάσεις ανά τη Βρετανία έπειτα από την επίθεση στο Παρίσι, ενώ ο ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το επίπεδο απειλής προς την εβραϊκή κοινότητα της χώρας έχει αυξηθεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις