Ως 300 οι αγνοούμενοι της νέας ναυτικής τραγωδίας

Ως 300 οι αγνοούμενοι της νέας ναυτικής τραγωδίας
Σοκ στην Ιταλία από μαρτυρίες διασωθέντων του ναυαγίου της Κυριακής ανοιχτά της Λαμπεντούζα, πως υπήρχαν και άλλα πλοία που βυθίστηκαν στο σημείο και ότι οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για 300 ανθρώπους - για τους οποίους οι ελπίδες έχουν εξανεμιστεί.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτίμησε ότι ο αριθμός των προσφύγων που αγνοούνται στη θάλασσα μετά τη βύθιση των τριών σκαφών που τους μετέφεραν ανοικτά της Λιβύης ανέρχεται σε 300.

Τρία σκάφη, μεταφέροντας 100 ανθρώπους το καθένα, αγνοούνται, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις των διασωθέντων από τα δύο πλεούμενα στο νησί Λαμπεντούζα, δήλωσε στο Reuters η Μπάρμπαρα Μολινάριο, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.

Τα τρία σκάφη απέπλευσαν από τη Λιβύη μαζί με ένα τέταρτο πλεούμενο, από το οποίο η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 105 πρόσφυγες την Κυριακή σε ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, με σφοδρούς ανέμους, υψηλά κύματα και θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν.

Οι 29 από τους διασωθέντες πέθαναν από υποθερμία στις 18 ώρες που χρειάσθηκε η ακτοφυλακή για να τους μεταφέρει στην Ιταλία.

Αεροσκάφη της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας πετούν πάνω από την θαλάσσια περιοχή, στην οποία σημειώθηκε το ναυάγιο, αλλά, όπως υπογραμμίζουν ΜΜΕ στην Ρώμη, δεν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν επιζώντες.

Πολλοί σχολιαστές σημειώνουν ότι η κινητοποίηση της Ευρώπης για την διάσωση των μεταναστών είναι εμφανώς ελλιπής, και ότι η μετά την ολοκλήρωση της ιταλικής ανθρωπιστικής αποστολής Μάρε Νόστρουμ, τον περασμένο Νοέμβριο, η ευρωπαϊκή αποστολή Τρίτων, που έπρεπε να την αντικαταστήσει, αποδείχθηκε, σαφώς, ανεπαρκής.

Ρεπορτάζ της ιταλικής τηλεόρασης