Το νέο εμβόλιο Gardasil 9 της Merck είναι πολύ πιο αποτελεσματικό κατά του (-)ουαλικώς μεταδιδόμενου -κυρίως στις γυναίκες- ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σε σχέση με τα υπάρχοντα δύο εμβόλια, το παλαιότερο Gardasil και το Cervarix της GlaxoSmithKline.

Το νέο εμβόλιο προστατεύει έναντι εννέα τύπων του ιού HPV, οι επτά από τους οποίους προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας. Το υπάρχον εμβόλιο Gardasil προστατεύει έναντι δύο μόνο καρκινογόνων στελεχών του ιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αυστριακό Έλμαρ Γιούρα, αναπληρωτή καθηγητή του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου σε 14.200 νέες ηλικίας 16 έως 26 ετών.

Η μελέτη βρήκε ότι, στις γυναίκες που δεν είχαν μολυνθεί με τον ιό, το Gardasil 9 είναι έως 97% αποτελεσματικό στο να εμποδίζει την πρόκληση καρκίνου από τούς τύπους 31, 33, 45, 52 και 58 του HPV, ενώ παραμένει εξίσου αποτελεσματικό με το παλαιότερο Gardasil κατά των τύπων 6,11, 16 και 18.

«Σημαντικά» χαρακτήρισε τα ευρήματα ένας από τους ερευνητές, ο Τζακ Κούζικ του Πανεπιστημίου Κουίν Μέρι του Λονδίνου και επισήμανε πως «το νέο εμβόλιο Gardasil 9 όχι μόνο είναι ασφαλές, αλλά θα προσφέρει πολύ βελτιωμένη προστασία κατά του τραχηλικού και άλλων καρκίνων». Όπως είπε, «το Gardasil 9 έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη συνολική πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου από το 70% στο 90%, εξαφανίζοντας σχεδόν αυτόν τον καρκίνο μεταξύ των εμβολιασμένων γυναικών».

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ηλικία τέτοια, προτού ένα κορίτσι εκτεθεί στον ιό μέσω (-)ουαλικής επαφής, δηλαδή ιδανικά στην ηλικία των 12 έως 13 ετών. Όμως, σύμφωνα με τον Τζακ Κούζικ, το εμβόλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει τις γυναίκες ηλικίας 25 έως 45 ετών.

Το Gardasil 9 εγκρίθηκε από την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τον Δεκέμβριο του 2014, για χρήση σε κορίτσια και νέες ηλικίας εννέα έως 26 ετών, καθώς και σε αγόρια εννέα έως 15 ετών.

Ο ιός HPV είναι η πιο συχνή (-)ουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη και οι περισσότεροι ενεργοί ενήλικοι θα κολλήσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Πολλές φορές ο οργανισμός «καθαρίζει» μόνος του τη λοίμωξη, αλλά ορισμένα στελέχη του ιού μπορεί να μείνουν στο σώμα και να οδηγήσουν τελικά σε καρκίνο του τραχήλου, του κόλπου, του πέους, του λαιμού κ.α. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι ο τέταρτος συχνότερος στις γυναίκες, σκοτώνοντας πάνω από 250.000 κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις