Ηχητικό ντοκουμέντο με τον Μοχάμεντ Εμουάζι, τον φερόμενο ως “Τζιχάντι Τζον” του Ισλαμικού Στρατού, να περιγράφει ανάκριση στην οποία είχε υποβληθεί το 2009 από μέλη της βρετανικής MI5 στο ολλανδικό αεροδρόμιο Σίπχολ, φέρνει στο φως οργάνωση, για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Στο ντοκουμέντο, ο Εμουάζι καταγγέλλει τους πράκτορες ότι “έβαλαν λέξεις στο στόμα του” και αρνείται πως είναι εξτρεμιστής.

Είχε ανακριθεί μετά την επιστροφή του από την Τανζανια, όπου του είχε απαγορευτεί η είσοδος, για πιθανές σχέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις.

Όπως αναφέρει, ο πράκτορας τον ρώτησε για το Αφγανιστάν και τί γνώμη έχει. Εκείνος του απάντησε πως βλέπει τις εικόνες στην τηλεόραση και πως “πεθαίνουν αθώοι άνθρωποι”.

Στη συνέχεια ο πράκτορας τον ρώτησε για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και για την 11η Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη περίπτωση ανέφερε πως “πέθαναν αθώοι” και στη δεύτερη πως “αυτό που έγινε ήταν λάθος”. “Αν είχα τη δυνατότητα να επαναφέρω στη ζωή τους ανθρώπους αυτούς θα το έκανα” αναφέρει.

Στην ερώτηση τί γνώμη έχει για τους Εβραίους, απαντά ότι “είναι μία θρησκεία”. “Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει, εγώ δεν πιέζω κανέναν”, απάντησε εκείνος, σύμφωνα με όσα περιγράφει.

Ο Εμουάζι απαντά ερωτηθείς σχετικά πως οι βομβιστικές επιθέσεις γίνονται από εξτρεμιστές.

“Μετά από όλα αυτά, γύρισε πίσω, με κοίταξε και μου είπε ‘θεωρώ ότι πας στη Σομαλία για εκπαίδευση’. Τον ρώτησα ‘μετά από όλα όσα σου είπα, θεωρείς πως είμαι εξτρεμιστής;’ Απάντησε καταφατικά και συνέχισε προσπαθώντας να βάλει λέξεις στο στόμα μου”, αναφέρει ο Εμουάζι στο ηχητικό.

Ακούστε το ηχητικό


“Θα σε παρακολουθούμε Μοχάμεντ, ήδη το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε” αναφέρει ο Εμουάζι, συνεχίζοντας τη διήγησή του, σημειώνοντας πως ο αστυνομικός τον απειλούσε.


Η ΜΚΟ Cage έδωσε το ηχητικό στη δημοσιότητα, ισχυριζόμενη πως ο Εμουάζι, τον οποίον μέλη της οργάνωσης περιέγραψαν ως έναν “όμορφο άνθρωπο”, “ριζοσπαστικοποιήθηκε” από τη Βρετανία, δηλαδή ότι ενώ είχε προσπαθήσει να αλλάξει τις συνθήκες ζωής του, είχε συναντήσει άρνηση και διώξεις.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Εμουάζι είχε επικοινωνήσει με την εφημερίδα τον επόμενο χρόνο μετά την ανάκριση (τον Δεκέμβριο του 2010) και είχε πει σε δημοσιογράφο πως τον παρακολουθούσαν και ότι φοβόταν για τη ζωή του. Σε mail έγραφε: “Μερικές φορές νιώθω σαν ένας νεκρός που περπατά”.

Μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες να ταξιδέψει στην πατρίδα του πατέρα του, στο Κουβέιτ και να πιάσει δουλειά ως εκπαιδευτικός στη Σαουδική Αραβία, ο Εμουάζι κατάφερε τελικά να βγει από τη Βρετανία, με τελευταίο σταθμό τη Συρία, όπου έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο για τους αποκεφαλισμούς αιχμαλώτων.

Πηγή: Daily Mail, Επιμέλεια: Ντίνα Μιχαλοπούλου