Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν από το πρωί να περικυκλώσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στα περίχωρα του Τικρίτ, αποκόπτοντας κυρίως τις γραμμές ανεφοδιασμού τους, κατά την τρίτη ημέρα της μεγάλης επιχείρησης που έχουν εξαπολύσει για την ανάκτηση αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης.

Με την υποστήριξη σιιτών παραστρατιωτικών και σουνιτικών φυλών, οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις έχουν φτάσει σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Τικρίτ, μια πόλη που απέχει 160 χλμ. βορείως της Βαγδάτης.

Οι “επιχειρήσεις συνεχίζονται σύμφωνα με το σχέδιο” ανέφερε ένας αξιωματικός από τη Σαμάρα, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της επαρχίας Σαλαχεντίν. “Οι δυνάμεις μας προχωρούν αργά και μεθοδικά” επειδή υπάρχουν στην περιοχή ελεύθεροι σκοπευτές και βόμβες, τοποθετημένες στις άκρες των δρόμων, διευκρίνισε.

Οι Ιρακινοί στρατιώτες προχωρούν από τρεις πλευρές: από τη Σαμάρα στα νότια, από το στρατόπεδο Σπάισερ στα βόρεια και από την επαρχία Ντιγιάλα στα ανατολικά.

“Ο στόχος είναι να εμποδίσουμε το Νταές (σ.σ. το ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά) να εξαπολύσει επιθέσεις, να διακόψουμε τις γραμμές ανεφοδιασμού, να το εμποδίσουμε να έρθει σε επαφή με τους μαχητές του (σ.σ. που βρίσκονται εκτός του Τικρίτ) και να το περικυκλώσουμε πλήρως πριν επιτεθούμε”, σχολίασε από την πλευρά του ο στρατηγός Άμπντελ Αμίρ Αλ Ζαΐντι, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων στον τομέα της Ντιγιάλα.

Ο ιρακινός στρατός θέλει κατ’ αρχήν να καταλάβει δύο κοινότητες πολύ κοντά στο Τικρίτ, την Αλ Άλαμ στα βόρεια και την Αλ Ντουρ στα νότια. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αναγκάσει τους μαχητές του ΙΚ να υποχωρήσουν εντός των κοινοτήτων αυτών.

Πάντως, από την έναρξη των επιχειρήσεων την Δευτέρα, “δεν υπάρχει άμεση σύγκρουση” μεταξύ των δύο πλευρών, είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας εξηγώντας ότι οι τζιχαντιστές περιορίζονται μόνο σε επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα απέναντι στους προελαύνοντες στρατιώτες.

“Αν πάνε όλα καλά, η επιχείρηση θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Όμως ακόμη και αν καταληφθεί (από τον ιρακινό στρατό) το Τικρίτ, θα παραμείνει ευάλωτο σε τρομοκρατικές επιθέσεις και διεισδύσεις δεδομένου ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλα θερμά σημεία, όπως είναι οι επαρχίες Νινευή και Αλ Άνμπαρ“, προειδοποίησε ωστόσο ο Τζον Ντρέικ, ένας ειδικός του ινστιτούτου ερευνών ασφαλείας AKE Group.

Το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών εξαπέλυσαν 12 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Τα τρία από αυτά τα πλήγματα έγιναν κοντά στο Κομπάνι της Συρίας, ενώ στο Ιράκ χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις κατασκευής βομβών, μια τοποθεσία αποθήκευσης οπλισμού και διάφορα οχήματα. Τέσσερις επιδρομές έγιναν κοντά στο Ραμάντι και το Σίντζαρ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις