Ο ιταλός υπουργός μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι ανακοίνωσε, κατά την διάρκεια τοκ-σόου της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai στο οποίο συμμετείχε, ότι αύριο πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή του Λούπι οφείλεται σε πιέσεις του ίδιου του Ματέο Ρέντσι, αν και ο Λούπι το διέψευσε.

Το θέμα προέκυψε πριν από τρεις ημέρες, όταν υπήρξαν αποκαλύψεις σχετικά με δικαστική έρευνα για φαινόμενα διαφθοράς στον πεδίο των δημόσιων έργων, ιδίως σε ό,τι αφορά την κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων υψηλής ταχύτητας.


Η εισαγγελία της Φλωρεντίας απέστειλε πενήντα μία κλήσεις σε απολογία και διέταξε τέσσερις συλλήψεις επιχειρηματιών και ανώτατων στελεχών του υπουργείου υποδομών.

Ο Λούπι δεν ενέχεται ακόμη προσωπικά στην υπόθεση, όμως σύμφωνα με τηλεφωνικές συνομιλίες που είναι στα χέρια των εισαγγελέων, φέρεται να είχε λάβει δώρα από τους κατηγορούμενους, ενώ ο γιος του φέρεται, επίσης, να εργάσθηκε σε τεχνικό γραφείο που είχε εξασφαλίσει πιθανόν διαβλητές αναθέσεις.

Ο ιταλός υπουργός Μεταφορών, στέλεχος του κόμματος Νέα Κεντροδεξιά, δήλωσε αρχικά ότι δεν επρόκειτο να παραιτηθεί.

Το τελευταίο 48ωρο όμως κυβερνητικά στελέχη άφηναν να διαρρεύσει ότι δεν μπορεί, για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον της κυβέρνησης Ρέντσι.

Ρεπορτάζ της ιταλικής τηλεόρασης

“Δεν άσκησα πιέσεις για να βρω δουλειά στον γιο μου”

Την απόφασή του να παραιτηθεί επισημοποίησε κατά την ομιλία του στην ιταλική Βουλή.

Ο Λούπι, από τα κύρια στελέχη του κόμματος Νέα Κεντροδεξιά, τόνισε ότι «δεν ζήτησε ποτέ χάρες για τον γιό του με στόχο να του εξασφαλίσει κάποια θέση εργασίας».

Το μόνο που αναγνώρισε ως ενδεχόμενο λάθος του ήταν το ότι ο γιος του κράτησε ένα πολύτιμο ρολόι, το οποίο του είχε προσφερθεί ως δώρο την ημέρα που πήρε το πτυχίο του από ιδιοκτήτη τεχνικής εταιρίας.

Η υπόθεση που οδήγησε στην παραίτηση του Λούπι αφορά έρευνα της εισαγγελίας της Φλωρεντίας για διαφθορά στην ανάθεση εργολαβιών του δημοσίου, στα πλαίσια της δημιουργίας σιδηροδρομικών δικτύων υψηλής ταχύτητας και αυτοκινητοδρόμων.

Ο Λούπι, ως υπουργός, συνεργάστηκε στενά με το ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου, Έρκολε Ινκάλτσα, που φέρεται να είχε καθοριστικό ρόλο και άμεσα συμφέροντα στην επιλογή των εταιριών που έπρεπε να αναλάβουν την εκτέλεση των δημοσίων έργων.

«Δεν βαρύνομαι από καμία ποινική ευθύνη, έπειτα από δύο χρόνια δικαστικών ερευνών δεν έχω κληθεί να απολογηθώ», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τυχόν «πολιτική ευθύνη», υπογράμμισε ότι «χάρη στην διεύθυνση τεχνικών υποδομών του υπουργείου του ενισχύθηκε το βασικής σημασίας σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, στην Ιταλία».

Ο Λούπι υπογράμμισε επίσης, ότι «αφήνει την θέση του υπουργού, κρατώντας ψηλά το κεφάλι» και πως «θεωρεί ότι οι οικογενειακός ρόλος του πατέρα και συζύγου προέχουν αυτή τη στιγμή».

Σε ό,τι αφορά τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο κεντροδεξιός παραιτηθείς υπουργός δήλωσε ότι «δεν του άσκησε καμία απολύτως πίεση για να εγκαταλείψει την κυβέρνηση».

Οι πολιτικοί σχολιαστές όμως συνεχίζουν να τονίζουν ότι κατά τις περασμένες ημέρες ο Ρέντσι δεν στήριξε τον Λούπι με κάποια δήλωση συμπαράστασης ή έστω και με έμμεσο πολιτικό μήνυμα.