Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναδεικνύεται νικητής των εκλογών στην Ανδαλουσία, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ το κίνημα Podemos καταγράφει ισχυρή εκλογική επίδοση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll που μεταδόθηκαν από το τοπικό δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταλαμβάνει 44 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο, το Λαϊκό Κόμμα 35 έδρες και το κίνημα Podemos 22 έδρες. Το κίνημα των Ciudadanos και η Ενωμένη Αριστερά καταλαμβάνουν από 7 έδρες.

Από το πρωί προσήλθαν στις κάλπες 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ανδαλουσία, προκειμένου να αναδείξουν την νέα, τοπική κυβέρνηση.

Οι εκλογές αυτές αποτέλεσαν την πρώτη, κρίσιμη δοκιμασία για τα νεόκοπα κόμματα των Podemos και Ciudadanos, που επιδιώκουν να βάλουν τέλος στην αδυναμία του παγιωμένου, δικομματικού συστήματος.

Μέχρι και πριν το άνοιγμα της κάλπης , οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να ευνοούσαν τους Σοσιαλιστές, με το Λαϊκό κόμμα να χάνει έδαφος και τoυς Podemos και Ciudadanos να βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα.

Οι εκλογές στην Ανδαλουσία εμφανίζονται ως ένα πρώτο τεστ, για την έκφραση του περιρρέοντος κύμματος δυσφορίας που επικρατεί στη χώρα, ιδιαίτερα πριν από την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που αναμένονται στο τέλος του χρόνου.

Βασικές θέσεις της προεκλογικής καμπάνιας των δυο νέων κομμάτων, αποτελεί η αντιμετώπιση της διαφθοράς στους κόλπους του Σοσιαλιστικού και του Λαϊκού κόμματος, καθώς και η μάχη κατά της φτώχειας και της ανισότητας, απόρροια της δράσης τους.

Στον αντίποδα, Σοσιαλιστές και Λαϊκό κόμμα επικεντρώνονται στους κινδύνους που εγκυμονεί μια πιθανή εκλογή νέων πολιτικών, τους οποίους κατηγορούν παράλληλα, για μη τήρηση των υποσχέσεών τους στους ψηφοφόρους.

Από τις εκλογές δεν αναμένεται να αναδειχθεί αυτοδύναμο κόμμα, κάτι που σημαίνει πως η νέα κυβέρνηση θα προκύψει κατόπιν συμφωνιών μεταξύ των κομμάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις