Μαχητές της σιιτικής πολιτοφυλακής των Χούτι εισήλθαν στο λιμάνι αλ Μούχα στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που τους φέρνει πιο κοντά στο Άντεν όπου έχει αναζητήσει καταφύγιο ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και κάτοικοι.

Ο πρόεδρος Χάντι, πρώην στρατηγός τον οποίο οι σιίτες θεωρούν πιόνι των μοναρχιών του Κόλπου και της Δύσης, έφυγε από την πρωτεύουσα Σανάα τον Φεβρουάριο, μετά την κατάληψή της από τους Χούτι και έκτοτε προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία από το Άντεν.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους στόχος των Χούτι είναι πιθανότατα ο παράκτιος αυτοκινητόδρομος που συνδέει την πόλη με το Άντεν, αν και εκπρόσωπος των Χούτι υπογράμμισε πως οι αντάρτες δεν έχουν ως στόχο να καταλάβουν το Άντεν, ούτε καμία άλλη επαρχία, αλλά απλώς υπερασπίζονται τη χώρα από τους ισλαμιστές μαχητές.

Η προέλαση αυτή των Χούτι τους φέρνει πιο κοντά στη διώρυγα Μπαμπ αλ Μάντεμπ, μια θαλάσσια οδό στην Ερυθρά Θάλασσα ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά πετρελαίου.

Μονάδες των Χούτι εισήλθαν την Τρίτη και στην πόλη Νταλέα, παραδοσιακό προπύργιο των αυτονομιστών της νότιας Υεμένης, και ενεπλάκησαν σε μάχες με μέλη φυλών και πολιτοφυλακές του κινήματος ανεξαρτησίας, όπως δήλωσαν κάτοικοι.

Την ίδια στιγμή οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών κατά των Χούτι και μελών της σιιτικής πολιτοφυλακής συνεχίζονται στο χωριό Τούρμπα και τη γειτονική πόλη Τάιζ, με τους μαχητές να ανοίγουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών και τον απολογισμό να ανέρχεται σε πέντε νεκρούς και 80 τραυματίες.

Ο Μοχάμεντ αλ Μουχάιτι δήλωσε πάντως στο Ρόιτερς ότι το κίνημα δεν βλέπει να υπάρχει κανένας λόγος για να μεταφερθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες εκτός Υεμένης στο Κατάρ, αλλά δεν απορρίπτει την ιδέα.

Μια πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ντόχα θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην Υεμένη, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Οι γείτονες της Υεμένης, οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, έχουν καταδικάσει την κατάληψη της εξουσίας από τους Χούτι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Ριάντ Γιασίν έκανε έκκληση χθες στις μοναρχίες του Κόλπου να επέμβουν στρατιωτικά για να εμποδίσουν την προέλαση των Χούτι.

Η άφιξη των σιιτών ανταρτών στην πόλη Νταλέα σηματοδοτεί την πρώτη τους εμφάνιση σε περιοχή του πρώην ανεξάρτητου νότου. Η πόλη είναι εδώ και χρόνια επίκεντρο ενός ένοπλου κινήματος, αίτημα του οποίου είναι η απόσχιση του νότου από τη βόρεια Υεμένη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις