Οι οικογένειες των θυμάτων της μοιραίας πτήσης της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις πιθανόν να λάβουν εντελώς διαφορετικές αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από την εθνικότητά τους, το πού αγόρασαν το εισιτήριό τους, καθώς και τα εισοδήματά τους επισήμαναν οι δικηγόροι και παρά το γεγονός πως όλοι οι επιβάτες είχαν την ίδια τραγική κατάληξη.

Οι αιτήσεις αποζημίωσης μπορούν να κατατίθενται είτε εκεί που αγοράστηκε το εισιτήριο, στη χώρα της αεροπορικής εταιρίας, στα δικαστήρια στον τόπο προορισμού του επιβάτη ή στη χώρα του επιβάτη.

Ωστόσο στις περιπτώσεις συντριβής αεροσκάφους, τα ποσά των αποζημιώσεων ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα, με τα θύματα από τις ΗΠΑ να τείνουν να λαμβάνουν υψηλότερες αποζημιώσεις, Ευρωπαίους να ακολουθούν και τους Ασιάτες να έπονται.

Ο δικηγόρος Τζέιμς Χίλι-Πρατ του γραφείου Stewarts Law LLP, το οποίο παρέχει συμβουλές στις οικογένειες θυμάτων των αεροπορικών δυστυχημάτων της Malaysia Airlines πέρυσι, δήλωσε ότι Bρετανοί γονείς που έχασαν ένα ενήλικο παιδί μπορεί να περιμένουν αποζημίωση περίπου 20.000 στερλινών (περίπου 28.000 ευρώ), ενώ Aμερικανοί γονείς θα περιμένουν 1,5 εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 689.000 ευρώ).

“Αυτό συμβαίνει παρά το προφανές γεγονός ότι κάθε επιβάτης είχε κοινή και όμοια εμπειρία στα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης”, δήλωσε ο Χίλι-Πρατ, που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το νόμο για τα θανατηφόρα ατυχήματα, βρετανικές οικογένειες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση ύψους περίπου 13.000 στερλινών, καθώς και περαιτέρω αποζημιώσεις για τις δαπάνες της κηδείας, ενώ στη Γερμανία οι αποζημιώσεις υπολογίζονται με βάση τα διαφυγόντα έσοδα του θύματος και άλλες οικονομικές συνέπειες από την απώλεια.

Ο Γερμανός δικηγόρος Έλμαρ Γκεμούλα υποστήριξε πως δεν υπάρχει χωριστή αποζημίωση για οδύνη και πρόκληση δεινών.

Από τον Γερμανό δικηγόρο έχουν ζητήσει βοήθεια και οι οικογένειες της ομάδας των μαθητών που σκοτώθηκαν στη μοιραία πτήση.

Επομένως, καθώς οι αιτήσεις αποζημίωσης πιθανόν θα βασίζονται κυρίως σε οικονομικές ζημίες, οι αποκαλύψεις από τη Lufthansa ότι η σχολή της για εκπαίδευση πιλότων γνώριζε για την κατάθλιψη του πιλότου της Αντρέα Λούμπιτς δεν αναμένεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα σε πολλές χώρες εκτός των ΗΠΑ.

Παροχή βοήθειας για όσο χρόνο χρειάζεται

Οι 144 επιβάτες του αεροσκάφους Α320 προέρχονταν από 18 διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με τη Germanwings.

Στην πλειονότητά τους ήταν Γερμανοί και Ισπανοί, ενώ τρεις ήταν από τις ΗΠΑ.

“Μπορεί δύο επιβάτες να κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλον αλλά το ύψος της αποζημίωσης να είναι εντελώς διαφορετικό”, δήλωσε ο Τζιμ Μόρις, δικηγόρος στην εταιρία Irwin Mitchell του Λονδίνου, που παρέχει νομική υποστήριξη σε μέλη οικογενειών Βρετανών και ξένων πολιτών που επέβαιναν στην πτήση της Germanwings.

Ο Μόρις είπε ότι αναμένεται η συντριβή αυτή να αποδειχθεί ιδιαίτερα δαπανηρή για τους ασφαλιστές της αεροπορικής εταιρίας και ότι η Lufthansa δεν αναμένεται να προσπαθήσει να αποποιηθεί την πλήρη ευθύνη.

Πηγές της ασφαλιστικής βιομηχανίας υπολογίζουν πως το κόστος των αποζημιώσεων θα ανέλθει συνολικά σε 300 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το ποσό ενδέχεται να αλλάξει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Κάρστεν Σπορ δήλωσε χθες ότι η αεροπορική εταιρία θα παρέχει βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων “για όσο χρειάζεται”.

Η ασφαλιστική Allianz Γερμανίας δήλωσε ότι όλες οι αιτήσεις θα διεκπεραιωθούν πλήρως, δίκαια και όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις