Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία επικύρωσε σήμερα την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί σε έναν πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων για το ρόλο του στη σφαγή 8.000 ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα, το 1995.

Εκδικάζοντας την έφεση που είχε υποβάλει ο Ζντράβκο Τόλιμιρ για την καταδίκη του, πριν από τρία χρόνια, με την κατηγορία της γενοκτονίας, οι δικαστές ανέτρεψαν ορισμένα από τα στοιχεία που είχαν δεχτεί κατά την πρώτη δίκη. Έκριναν μεταξύ άλλων ότι η μετακίνηση, δια της βίας, των μουσουλμάνων από τον προστατευμένο “ασφαλή θύλακα” της Ζέπα δεν συνιστούσε γενοκτονία.

Ωστόσο, επέβαλαν και πάλι την ποινή των ισοβίων στον 66χρονο Τόλιμιρ αφού έκριναν ότι ο ρόλος του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν τέτοιος που δικαιολογεί την καταδίκη του για την κατηγορία της γενοκτονίας.

Ο Τόλιμιρ ήταν ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφάλειας των στρατιωτικών δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας και θεωρείτο “δεξί χέρι” του στρατιωτικού ηγέτη τους, του Ράτκο Μλάντιτς.

“Το Εφετείο (…) κρίνει ότι το πρωτόδικο δικαστήριο δεν διέπραξε λάθος όταν έκρινε ότι ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση (να διαπράξει) γενοκτονία”, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Θίοντορ Μέρον.

Το ΔΠΔ έχει ασκήσει διώξεις για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα σε βάρος 20 προσώπων, μεταξύ των οποίων ο στρατηγός Μλάντιτς, 73 ετών και ο πολιτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, 69 ετών, που δικάζονται στη Χάγη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις