Η Αρμενία τιμά σήμερα παρουσία των προέδρων της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του αρμενικού πληθυσμού το 1915 από τους Οθωμανούς Τούρκους, μία τραγωδία στην καρδιά της αρμενικής ταυτότητας που η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει.

Νωρίς σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Αρμενίας Σέρζ Σαρκισιάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας, στα υψώματα του Γερεβάν, συνοδευόμενος από ξένους διπλωμάτες, οι οποίοι κατέθεσαν επίσης από ένα κίτρινο τριαντάφυλλο.

Έπειτα από την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων, ο πρόεδρος της Αρμενίας ευχαρίστησε τους ξένους ηγέτες που λαμβάνουν μέρος στις τελετές.

“Θυμόμαστε και απαιτούμε” την αναγνώριση του χαρακτήρα γενοκτονίας των σφαγών που διαπράχθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους ανάμεσα στο 1915 και το 1917. Υποκλίνομαι στη μνήμη των θυμάτων και έρχομαι να πω στους φίλους μου Αρμένιους ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις τραγωδίες που έχει περάσει ο λαός του”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

“Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις μαζικές σφαγές. Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό στο πλευρό του αρμενικού λαού”, δήλωσε από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναφερόμενος στη στάση της Άγκυρας απέναντι στο ζήτημα, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η Τουρκία πρόφερε “σημαντικά λόγια” για την αρμενική γενοκτονία, αλλά “αναμένονται και άλλα”, εννοώντας την επίσημη αναγνώριση του όρου “γενοκτονία” από την τουρκική ηγεσία , “ώστε το μοίρασμα της οδύνης να μπορεί να γίνει μοίρασμα μοίρας”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις