Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό του Νεπάλ μπορεί να φθάσει τις 10.000, δήλωσε στο Reuters ο πρωθυπουργός της χώρας Σουσίλ Κοϊράλα προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης και απευθύνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια σε σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

“Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη διάσωση και ανακούφιση (του πληθυσμού) και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση και μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Νεπάλ” , είπε.


Ο τελευταίος επίσημος, και προσωρινός, απολογισμός, αναφέρεται σε 4349 νεκρούς.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του νεπαλέζου πρωθυπουργού, ο αριθμός των νεκρών του σεισμού στο Νεπάλ θα υπερβεί τον απολογισμό του σεισμού του 1934
, με 8.500 νεκρούς.

Ο Κοϊράλα βρισκόταν στο εξωτερικό όταν ο σεισμός έπληξε τη χώρα του το Σάββατο θα απευθύνει διάγγελμα εντός της ημέρας. Απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στο ύπαιθρο διότι τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή θεωρείται ότι δεν θα αντέξουν τις μετασεισμικές δονήσεις.

“Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από σκηνές, πολλά φάρμακα. Οι άνθρωποι κοιμούνται στα χωράφια κάτω από τη βροχή. Περισσότεροι από 7.000 έχουν τραυματισθεί. Η περίθαλψη και αποκατάστασή τους θα είναι δύσκολη επιχείρηση”, είπε.


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο σεισμός έχει πλήξει 8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότερο από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής, τροφίμων, πόσιμου νερού, στέγης.

Η διεθνής βοήθεια αρχίζει να φθάνει στο Νεπάλ.

Φορτία τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνές, κουβέρτες συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, όμως η μεταφορά και η διανομή τους καθυστερεί εξαιτίας της χαώδους κατάστασης, της έλλειψης προσωπικού για τη μεταφορά των προμηθειών, της καταστροφής του οδικού δικτύου, της διακοπής των τηλεπικοινωνιών που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον συντονισμό.

Οι κάτοικοι που πέρασαν την τρίτη τους νύκτα στο ύπαιθρο, στα πεζοδρόμια, σε πάρκα και ανοικτούς χώρους κάτω από αυτοσχέδια καταφύγια, σκάβουν με τα χέρια τους στα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών τους για να ανασύρουν τους νεκρούς συγγενείς τους και η οργή κατά της κυβέρνησης αρχίζει να κυριαρχεί για την καθυστέρηση της βοήθειας.

Το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα σπανίζουν. Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν, γιατροί χειρουργούν σε αυτοσχέδια χειρουργεία.

Η καταστροφή από ψηλά

Οι πληγέντες συνωστίζονται στα πρατήρια καυσίμων φοβούμενοι για ελλείψεις, ενώ οικογένειες ολόκληρες στοιβάζονται σε λεωφορεία – ορισμένοι κάθονται ακόμη και στις οροφές τους – και σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα για να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να επιστρέψουν στο χωριό από το οποίο κατάγονται.


Μητέρες με μωρά στην αγκαλιά και άνδρες με μεγάλους σάκους προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τους οδηγούς των λεωφορείων μια θέση για να εγκαταλείψουν το Κατμαντού.

Η Σάρτζα Νταουμπάντελ, φοιτήτρια που μένει έξω από το Κατμαντού, δήλωσε ότι η οικογένειά της έχει βρει καταφύγιο σε μια παιδική χαρά κάτω από ένα πλαστικό υπόστεγο και επισήμανε ότι υπάρχουν πληροφορίες για λεηλασίες στην περιοχή της. “Κανένας από την κυβέρνηση δεν έχει έρθει να μας δώσει έστω ένα ποτήρι νερό”, είπε. “Κανένας δεν έχει έρθει να ρωτήσει για την υγεία μας. Είμαστε εντελώς μόνοι μας εδώ“.

Καθώς οι προσπάθειες επικεντρώνονται πια στους επιζήσαντες, οι διεθνείς υπηρεσίες αρωγής και οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία που υπάρχει τώρα είναι όσον αφορά τη εξάπλωση ασθενειώνν.

Η εποχή των μουσώνων, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις, αρχίζει στο Νεπάλ στα τέλη του Μαΐου.

Η UNICEF ανακοίνωσε ότι υπολογίζει σε σχεδόν ένα εκατομμύριο τα παιδιά στο Νεπάλ που έχουν πληγεί σοβαρά από τον σεισμό και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εμφανιστούν υδατογενείς και μολυσματικές ασθένειες.

Ο Ζούμπιν Ζάμαν, διευθυντικό στέλεχος της Oxfam αρμόδιο για την ανταπόκριση σε ανθρωπιστικές κρίσεις, σημείωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν στο ύπαιθρο χωρίς να έχουν καμία πρόσβαση σε τρόφιμα ή σε τουαλέτες.


Οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο περισσότερων ανθρώπων από αυτούς που σκοτώθηκαν από την κατάρρευση κτιρίων, προειδοποίησε.

Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις