Όλα όσα έγιναν γνωστά μέσω του Τύπου για τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν πριν από τέσσερα περίπου χρόνια στο Πακιστάν, έρχεται να αμφισβητήσει έρευνα του αποκαλυπτικού δημοσιογράφου Seymour M. Hersh, στο London Review of Books.

Σύμφωνα με τους New York Times ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει συγκάλυψη των όσων συνέβησαν με τη συμμετοχή εκατοντάδων και πιθανώς χιλιάδων ανθρώπων σε μία διαδρομή που φτάνει ως τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα.

Σε γενικές γραμμές η έκθεση υποστηρίζει πως η Σαουδική Αραβία πρόσφερε προστασία και χρήματα για να ζει ο Λάντεν και η οικογένειά του στο Πακιστάν για πολλά χρόνια.

Όταν οι ΗΠΑ έμαθαν που βρισκόταν πρόσφεραν στο Πακιστάν δύο επιλογές: Ή να βοηθήσουν να τον εξοντώσουν ή θα τους έκοβαν τη βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ. Έτσι Αμερικανοί και Πακιστανοί συνεργάστηκαν για να φέρουν σε πέρας το σχέδιο εξόντωσης.

Επίσης, αναφέρεται πως οι Αμερικανοί έμαθαν για τον τόπο που βρισκόταν ο Λάντεν από Πακιστανό στρατιωτικό, που πληροφόρησε την αμερικανική πρεσβεία στην Ισλαμαμπάντ και αφού πήρε τα χρήματα της επικήρυξης, μεταφέρθηκε από τη CIA στις ΗΠΑ όπου ζει.

Οι πληροφορίες από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι η CIA βρήκε τον Λάντεν μέσω στρατιωτικών αναλυτών της, διοχετεύτηκαν στα ΜΜΕ για να καλύψουν τον πραγματικό πληροφοριοδότη, αναφέρεται στην ίδια έκθεση.

Επίσης αναφέρει πως ο Μπιν Λάντεν ήταν ανήμπορος κατά την διάρκεια της επίθεσης και ότι δεν έγινε ανταλλαγή πυρών. Τέλος σημειώνει πως το σώμα του τρομοκράτη διαλύθηκε από τα πυρά που δέχτηκε και πως τμήματά του σκορπίστηκαν από ελικόπτερο που μετέφερε τα μέλη των Seals που συμμετείχαν στην εξόντωσή του, στη διαδρομή προς το Αφγανιστάν.

Ωστόσο το κεφάλι του διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε όσα αναφέρει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος που έχει αποκαλύψει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ και έγινε διάσημος πριν από 45 χρόνια οταν αποκάλυψε τη σφαγή στο Μάι Λάι του Βιετνάμ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν για “πλήθος ανακριβειών”.

Διαβάστε το άρθρο