Πτώση τόσο στις άμεσες ξένες επενδύσεις, όσο και στον όγκο των εμπορικών συναλλαγών της ΠΓΔΜ καταγράφηκε κατά τους δυο πρώτους μήνες του 2015, με τις εξελίξεις να συνδέονται άμεσα, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, με τις πολιτικές αναταράξεις που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων ανήλθε στο 26,7%, με τις επενδύσεις από το εξωτερικό να διαμορφώνονται στα 46,91 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που το 2014 παρουσιάζονταν αυξημένες κατά 18%.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η πλέον επιτυχημένη χρονιά όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην ΠΓΔΜ υπήρξε το 2007 με 506 εκατ. ευρώ, ενώ η χρονιά με τις χαμηλότερες επενδύσεις ήταν το 2009, με 144 εκατ. ευρώ.

Τα υψηλότερα επενδυτικά κεφάλαια για την ΠΓΔΜ το 2014 προήλθαν από την Ελβετία, το Σαϊντ Βίνσεντ της Καραϊβικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, τη Γερμανία και τη Τουρκία.


Οι επενδύσεις από ελληνικά κεφάλαια ανήλθαν σε 3,52 εκατ. ευρώ, ενώ από τη Γαλλία καταγράφηκε αποεπένδυση ύψους 109,58 εκατ. ευρώ.

Μειωμένο παρουσιάστηκε και το ύψος των εξαγωγών της χώρας για την περίοδο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015, το οποίο διαμορφώθηκε στα 675 εκατ. δολάρια, μειωμένο κατά 4,2% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014.

Τόσο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ντιμίταρ Μπόγκοβ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ζόραν Σταβρεσκι σημείωσαν πως είναι επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης της πολιτικής κρίσης το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου οι αναπτυξιακοί στόχοι της χώρας να καταστούν εφικτοί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις