Την ανακοίνωση μέτρων που θα απαγορεύουν την χρήση συγκεκριμένου στρατιωτικού εξοπλισμού από την αστυνομία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσι.

“Είδαμε πως ο στρατιωτικός εξοπλισμός δίνει μερικές φορές στους πολίτες την αίσθηση της ύπαρξης δύναμης κατοχής, σε αντίθεση με μια δύναμη η οποία είναι μέρος αυτής της κοινότητας την οποία προστατεύει και υπηρετεί”, δήλωσε σε ομιλία του σε κοινοτικό κέντρο στο Κάμντεν, μια πόλη με υψηλά ποσοστά φτώχειας και εγκληματικότητας.

Η επίσκεψη Ομπάμα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των προσπαθειών για την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομικών και πολιτών, ιδιαίτερα μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας ένστολων και τους θανάτους μαύρων που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Η απαγόρευση τέθηκε ήδη σε εφαρμογή για συγκεκριμένους τύπους στρατιωτικού υλικού, όπως τα ερπυστριοφόρα οχήματα, ενώ για την διατήρηση της χρήσης άλλου εξοπλισμού, όπως οι ασπίδες για την αντιμετώπιση ταραχών, θα πρέπει να παρέχονται επιπλέον λόγοι χρήσης από τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Τεράστιο φυλετικό πρόβλημα

Ο θάνατος του νεαρού Φρέντι Γκρέι στην Βαλτιμόρη κατά την διάρκεια κράτησής του από την αστυνομία μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στην σπονδυλική στήλη, αναζωπύρωσε την κατάσταση πυροδοτώντας μια σειρά από αναταραχές που έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το τεράστιο φυλετικό πρόβλημα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Αμερική.

Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρόιτερς και του ινστιτούτου Ipsos που πραγματοποιήθηκε μετά τις διαδηλώσεις στη Βαλτιμόρη, το 69% των ερωτηθέντων είπε ότι η Αμερική έχει σοβαρό φυλετικό πρόβλημα, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων είπαν ότι υπάρχει περισσότερος ρατσισμός στις ΗΠΑ από ότι η χώρα θέλει να παραδεχτεί.


Αυτή είναι η τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερις εβδομάδες που ο Αμερικανός πρόεδρος συμμετέχει σε εκδήλωση προκειμένου να μιλήσει για τις ιδέες του για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις φτωχές κοινότητες των μαύρων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις