Γνωρίζατε ότι και οι μπαμπάδες μπορεί να υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη; Κι όμως. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, λένε ότι μέχρι και 10% των νέων μπαμπάδων μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Οι συχνότερες αιτίες γι’ αυτό, κατά τους επιστήμονες, είναι οι οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι οικογένειες και οι οποίες αναγκάζουν τους νέους μπαμπάδες να συνεχίσουν να δουλεύουν πολλές ώρες, προκειμένου να στηρίξουν την οικογένεια, γεγονός που τους στερεί πολύτιμο και ποιοτικό χρόνο με το παιδί τους.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι άνδρες να μην έχουν την ευκαιρία, όπως θα ήθελαν, να δεθούν με το παιδί τους και έτσι αυξάνεται το επίπεδο του άγχους τους.

Το Τμήμα της Πειραματικής Ψυχολογίας, που διεξήγαγε την έρευνα, πήρε συνέντευξη από 15 νέους μπαμπάδες, για μια περίοδο οκτώ μηνών, αμέσως μετά τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια.

Τα ευρήματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα, καθώς ενώ όλοι τους ήταν πολύ αισιόδοξοι, κατά την πρώτη συνέντευξη, έξι από αυτούς εμφάνισαν με την πάροδο των μηνών συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, ακόμη, ότι η έλευση ενός παιδιού μπορεί να φέρει εντάσεις και ανάμεσα στο ζευγάρι σε ό,τι αφορά την φροντίδα του μωρού και το μοίρασμα των ευθυνών.

Είναι σημαντικό, τονίζεται, οι γονείς να συνεργάζονται και να δουλεύουν ως ομάδα, προκειμένου να μην νιώθει κανείς από τους δύο στο περιθώριο.

Με πληροφορίες από την Daily Mail

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις