Επίσκεψη στη Γάζα σόκαρε απεσταλμένο του ΟΗΕ

Επίσκεψη στη Γάζα σόκαρε απεσταλμένο του ΟΗΕ
Ο απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας είναι απελπισμένοι και εξοργισμένοι με την κατάστασή τους και ότι είναι πια στα χέρια των ισραηλινών και παλαιστινιακών αρχών να προλάβουν μια εσωτερική κατάρρευση στην περιοχή.

Σε μια αναφορά του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Νικολάι Μλαντένοφ περιέγραψε το σοκ που έπαθε όταν αντίκρισε το εύρος της καταστροφής στη Γάζα, όπου κατοικούν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, που επέφερε ο πόλεμος των 50 ημερών πέρσι μεταξύ των ενόπλων της Χαμάς και του Ισραήλ.

Είπε ότι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν εξοργισμένοι με τους πάντες - το Ισραήλ για τον αποκλεισμό, την Αίγυπτο για το κλείσιμο των συνόρων στη Ραφά, την Χαμάς για την επιβολή ενός "φόρου αλληλεγγύης" και τη διεθνή κοινότητα για την έλλειψη σεβασμού των υποσχέσεών της για ανασυγκρότηση.

"Υπάρχει ένα ξεκάθαρο ηθικό και ανθρωπιστικό επιβεβλημένο μέλημα όχι μόνο για τα Ηνωμένα Έθνη και την διεθνή κοινότητα, αλλά κυρίως για τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές να αποτρέψουν μια εσωτερική κατάρρευση στη Γάζα", είπε ο Μλαντένοφ, προσθέτοντας ότι "η Γάζα είναι απελπισμένη και εξοργισμένη".

Είπε επίσης ότι αυτός και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν θα συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου για να διερευνήσουν "ρεαλιστικές προτάσεις" για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια λύση δύο κρατών, "μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο".