Οι Ιρλανδοί ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τον νόμο που θεσμοθετεί το γάμο μεταξύ ομοφύλων στο ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στην χώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση RTE και αφορούν την πλειονότητα των περιφερειών.

Υπέρ τάχθηκε το 62,3% όσων ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Τα αποτελέσματα αφορούν 40 από τις 43 περιφέρειες και δεν αφήνουν πλέον καμιά πιθανότητα νίκης στο στρατόπεδο του “όχι”.

Η Ιρλανδία γίνεται έτσι η 14η χώρα στην Ευρώπη, που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφύλων. Η μόνη, μάλιστα, χώρα που διοργάνωσε γι’ αυτό το ζήτημα δημοψήφισμα, καθώς οι υπόλοιπες επέλεξαν την κοινοβουλευτική οδό.

Αντιδράσεις

“Είναι ιστορική ημέρα, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Λίο Βάραντκαρ. Το δημοψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί “μια πολιτιστική επανάσταση” σε μια χώρα που ήταν για καιρό συντηρητική και στην οποία η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε μόλις το 1993.

“Είμαι τόσο υπερήφανος σήμερα που είμαι Ιρλανδός”, έγραψε στο Twitter ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ισότητας.

Πριν καν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ένας από τους κύριους υπεύθυνους της εκστρατείας του “όχι”, ο Ντέιβιντ Κουίν, είχε παραδεχθεί την ήττα του στρατοπέδου του. “Είναι μια σαφής νίκη για το στρατόπεδο του ναι”, είχε δηλώσει, δίνοντας συγχαρητήρια στους υποστηρικτές του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Στην ιρλανδική πρωτεύουσα, η αυλή του κάστρου του Δουβλίνου έχει καταληφθεί από εκατοντάδες υποστηρικτές του “ναι”, που κρατούν σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και γιορτάζουν τη νίκη τους.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αυτό το καλοκαίρι και οι πρώτοι γάμοι θα τελεσθούν πριν από το τέλος της χρονιάς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις