Βέβαιη θεωρεί τη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, στην Τουρκία, ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημήτρης Τριανταφύλλου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι σημαντικός παράγοντας για το πώς θα διαμορφωθεί το εκλογικό τοπίο της επόμενης μέρας είναι το εάν θα περάσει τον «πήχη» του 10% το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP).

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που αναμένεται να διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμά πως θα είναι αφενός μεν ο βαθμός κόπωσης του εκλογικού σώματος με το ΑΚΡ, αφετέρου δε η οικονομία (πτωτική τροχιά ανάπτυξης και ασταθής λίρα), ενώ θεωρεί πως η κάλπη της 7ης Ιουνίου θα είναι κι ένα είδος «δημοψηφίσματος» του ρόλου του Προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα πολιτικά πράγματα.

Οι «καυτές πατάτες» στα χέρια της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, θα είναι η οικονομία, το κουρδικό ζήτημα και η επίλυσή του, η αλληλεπίδραση μεταξύ των βασικών θεσμών της χώρας καθώς και η «άστατη γειτονιά» της.

Ο διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Kadir Has επισημαίνει ακόμη πως το θεμελιώδες πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν η μία πλευρά για την άλλη, ενώ για το Κυπριακό εκτιμά πως, παρόλο που δεν απασχολεί την προεκλογική εκστρατεία, η ενόχληση της Τουρκίας στις τάσεις αυτονόμησης Ακιντζί και μερίδας των Τουρκοκυπρίων θα φανεί τους επόμενους μήνες, ενόσω προχωρούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Μιλάει ακόμη για το πώς η «φλεγόμενη» γειτονιά της Τουρκίας καθορίζει τη χάραξη της εξωτερικής της πολιτικής, ενώ για την οικονομία εκτιμά πως θα χρειαστεί μια αναπροσαρμογή σε ό,τι αφορά το «εύκολο χρήμα», στο οποίο είχαν συνηθίσει οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Τριανταφύλλου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη συμμετοχή του στην ημερίδα για τις τουρκικές εκλογές, που διοργανώνει, απόψε (18:00), στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, το Δίκτυο Ναυαρίνο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Kadir Has.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Με το AKP να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φαίνεται αρκετά ισχυρός, ώστε να διατηρήσει την πολιτική του επιρροή, πώς νομίζετε ότι θα διαμορφωθεί η τουρκική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου; Θα είναι καθοριστικός ο αριθμός των κομμάτων που θα περάσουν το εκλογικό όριο του 10% για το πώς θα λειτουργήσουν οι πολιτικές συνεργασίες την επομένη της κάλπης;

Απ: Το κλίμα είναι αβέβαιο… Όχι απαραίτητα επειδή υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές. Η νίκη του AKP είναι διασφαλισμένη. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το ποσοστό που θα λάβει. Αυτό, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το εάν το HDP (το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα) θα περάσει το όριο του 10% και θα μπει στη Βουλή.

Εάν το καταφέρει, αυτό θα σημαίνει τόσο ότι οι Κούρδοι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν το AKP για το HDP όσο και ότι ο αριθμός των εδρών που θα λάβει το AKP θα είναι μειωμένος. Αυτό ίσως να επηρεάσει την απόλυτη ή ακόμη και την απλή πλειοψηφία του AKP και να δώσει στο HDP το περιθώριο «παζαρέματος», προκειμένου να στηρίξει είτε μια κυβέρνηση μειοψηφίας είτε μιας ισχνής πλειοψηφίας κυβέρνηση του AKP.

Ποιοι είναι, κατά τη γνώμη σας οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα; Θα παίξει κάποιο ρόλο η θρησκεία δεδομένου ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από το καθαρά κοσμικό παρελθόν της;

Απ: Ο παράγοντας «κλειδί» είναι εάν το εκλογικό σώμα κουράστηκε, ή όχι, με το AKP και ποιες είναι οι αντιλήψεις για την οικονομία δεδομένων των μειωμένων ποσοστών ανάπτυξης και της αστάθειας της τουρκικής λίρας. Νομίζω πως και ο ρόλος του Ερντογάν θα μπει στο «παιχνίδι» καθώς οι εκλογές θα είναι, επίσης, ένα είδος δημοψηφίσματος για τον ρόλο του στο πολιτικό σύστημα.

Θα πρέπει η Προεδρία να έχει τόσο μεγάλη ισχύ σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις της εκλεγμένης κυβέρνησης; Γίνεται, μήπως, πολύ αυταρχικός ο Ερντογάν με τις πράξεις του κι επομένως δοκιμάζει τα συνταγματικά όρια του δικού του αξιώματος; Η Τουρκία είναι μια συντηρητική κοινωνία, όπου η θρησκεία παίζει ρόλο στους περισσότερους τομείς της κοινωνίας. Οι κοσμικοί Τούρκοι αποτελούν μειονότητα, καθώς οι περισσότεροι Τούρκοι αποδέχονται, σε ποικίλους βαθμούς, τον ρόλο του Ισλάμ στον δημόσιο χώρο.

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες θα κληθεί να βρεθεί αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση;

Η οικονομία, το κουρδικό ζήτημα και η επίλυσή του, η αλληλεπίδραση μεταξύ των βασικών θεσμών, όπως η Προεδρία, η κυβέρνηση, η Βουλή, ο στρατός και η Δικαιοσύνη, καθώς και η «άστατη» γειτονιά της χώρας.

Καθώς το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον παραμένει «εύθραυστο», εκτιμάτε πως θα έχει η Τουρκία την «πολυτέλεια» να χαλαρώσει τη νομισματική και οικονομική πολιτική της, προκειμένου να δώσει περισσότερο χώρο στους πολίτες να «αναπνεύσουν»;

Υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ της ικανότητας της Κεντρικής Τράπεζας να καθορίζει τη νομισματική πολιτική της χώρας σε περιόδους που η ανάπτυξη βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό και του παρεμβατισμού τού Ερντογάν, την περίοδο προς τις εκλογές, να δώσει ώθηση στην παρουσία του AKP. Ό,τι κι αν συμβεί, αναμένεται μια αναπροσαρμογή στη σφαίρα της οικονομίας και θα χρειαστεί ίσως να σφίξει η «θηλιά» σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα εύκολου χρήματος, στο οποίο είχαν συνηθίσει οι περισσότεροι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια, καθώς τα επιτόκια θα πρέπει ενδεχομένως να αυξηθούν.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, θεωρείτε πως η «ψυχρή» υποδοχή της εκλογικής νίκης του Μουσταφά Ακιντζί, από την Άγκυρα, θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη μεταξύ των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων; Κι εάν ναι, βλέπετε καμιά πιθανότητα επαναπροσδιορισμού της τουρκικής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Η Κύπρος δεν αποτελεί θέμα της παρούσας προεκλογικής εκστρατείας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν προβληματίζεται από τις τάσεις αυτονόμησης του Ακιντζί κι ενός μεγάλου μέρους των Τουρκοκυπρίων που αισθάνονται ότι το τουρκικό κράτος δεν προστατεύει τα δικαιώματά τους πλέον, όπως θα έπρεπε. Η Τουρκία δεν πρόκειται να παραχωρήσει τον έλεγχό της στο βόρειο τμήμα του νησιού εύκολα και η αντανάκλαση αυτού θα φανεί τους επόμενους μήνες, καθώς προχωρούν οι συνομιλίες Ακιντζί-Αναστασιάδη.

Πώς επηρεάζει τον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας το γεγονός ότι είναι περιστοιχισμένη από χώρες που «φλέγονται»;

Καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική της πολιτική, καθώς αυτού του είδους οι κρίσεις περιορίζουν την ικανότητα της Τουρκίας να διαμορφώσει τα γεγονότα όπως θα ήθελε. Αυτές οι κρίσεις αποτελούν πρόκληση για την προσέγγιση των “μηδενικών προβλημάτων” από τον νυν πρωθυπουργό και διαδοχικά τις κυβερνήσεις του AKP, καθώς δεν κατέστη δυνατή η επινόηση μιας νέας προσέγγισης διαμόρφωσης πολιτικής προς αντικατάστασή της. Κάποιου είδους modus vivendi σε ό,τι αφορά το κουρδικό ζήτημα, στο εσωτερικό, αλλά και στο πλαίσιο της ευρύτερης γειτονιάς θα συντελούσε στο να δώσει στην Τουρκία και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πώς βλέπετε το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων με δεδομένο ότι έχουμε νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και ενδεχομένως νέα «πρόσωπα» -και ίσως και πολιτικές (;)- στην επόμενη τουρκική κυβέρνηση;

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι αυτό που είναι: ούτε ψυχρές ούτε θερμές. Αυτό δεν αποτελεί, ωστόσο, απαραίτητα πεδίο κρίσης για την Άγκυρα και η Αθήνα έχει μάθει να ζει με περιοδικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου, του FIR κ.λπ. Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν η μία πλευρά για την άλλη (μάλιστα, μία έρευνα που πραγματοποίησα πρόσφατα με τον καθηγητή Κώστα Υφαντή για τις αντιλήψεις της ελληνικής ελίτ απέναντι στην Τουρκία έδειξε ότι μόλις το 11% εμπιστεύεται τη συγκεκριμένη χώρα (σ.σ. η έρευνα στον σύνδεσμο http://www.lse.ac.uk/europeanInstitute/research/hellenicObservatory/pdf/Ifantis-Triantafylloy-%28PROJECT-REPORT%29.pdf ).

Το θεμελιώδες ζήτημα εδώ είναι εάν η διαδικασία προσέγγισης που καθοδηγεί τις διμερείς σχέσεις από το 1999 μπορεί ή είναι θεσμικά επαρκής να αντέξει όποια κρίση ενδεχομένως ξεσπάσει ή είναι ευάλωτη σε μια τέτοια προοπτική. Αυτό απομένει να το δούμε, αλλά υποψιάζομαι ότι είναι πιο αδύναμη από τη γενική αντίληψη περί αυτής. Ένας πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς την Τουρκία και των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η στήριξη στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Κι αν αυτό δεν αποτελούσε πλέον προτεραιότητα για την Τουρκία;

Κι αν ο ρόλος της Ελλάδας εντός της Ένωσης αποδυναμωθεί περαιτέρω και η διαπραγματευτική της ισχύς μετριαστεί; Επομένως, χρειάζεται μια σοβαρή επανεξέταση των διμερών σχέσεων προκειμένου να διασφαλίσουμε τις μελλοντικές ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις