“Μια ιστορική στιγμή και ας μην συμφωνούμε σε όλα”. Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα την επίσκεψη του Σέρβου ομολόγου του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στα Τίρανα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Σέρβου πρωθυπουργού στην Αλβανία ύστερα από επτά δεκαετίες.

Σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών ήταν και πάλι, όπως αναμενόταν, το ζήτημα του Κοσόβου.

“Είναι γεγονός ότι δεν συμφωνούμε για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Η Σερβία αντιμετωπίζει και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο κομμάτι της και η Αλβανία ως ανεξάρτητο κράτος. Ωστόσο, νομίζω πως οι διαφορές αυτές θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέσω του διαλόγου και με ειρηνικό τρόπο. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με πόλεμο, αλλά μέσα από το διάλογο” δήλωσε ο Βούτσιτς, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του.

Είμαστε γείτονες. Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να πάρουμε στα χέρια μας τη μοίρα των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε ο κ. Βούτσιτς.

Από την πλευρά του, ο Ράμα υπογράμμισε ότι “οι Αλβανοί και οι Σέρβοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και να συνεργάζονται μεταξύ τους“.

“Σήμερα, οι Αλβανοί και οι Σέρβοι έχουν μια ιστορική ευκαιρία για την αποκατάσταση της ειρήνης, που με μεγάλη δυσκολία καταφέραμε και που αξίζει να ζήσουμε. Πιστεύω ότι έχουμε, τώρα, την ευκαιρία να κάνουμε το καλύτερο για τις χώρες μας και την ίδια την περιοχή” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ο Ράμα, αναφερόμενος στο θέμα του Κοσόβου και στα επεισόδια κατά τη διάρκεια του αγώνα Σερβίας- Αλβανίας για τα προκριματικά του επόμενου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, είπε ότι “ακόμη και μια μπάλα ποδοσφαίρου απείλησε να μας κυλήσει στο σημείο μηδέν πριν από έξι μήνες”.

Αν και δεν συμφωνούμε για το ζήτημα του Κοσόβου, αυτό δεν υποβαθμίζει τη μεγάλη αξία του διαλόγου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμα και πρόσθεσε: “θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα εμπόδια του παρελθόντος, διότι ο κοινός μας προορισμός είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση“.

Ευχαριστώ“, πρόσθεσε, “τον πρωθυπουργό Βούτσιτς για την επίσκεψη και εκφράζω την πεποίθηση ότι αυτές οι 24 ώρες θα είναι η αφορμή για να επιστρέψει πίσω στη χώρα μας. Θα ήθελα να ενθαρρύνει με τις θετικές εντυπώσεις του, τους συμπατριώτες του να επισκέπτονται την Αλβανία, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και τον διαβεβαιώνω ότι θα βρουν καλό φαγητό και φιλοξενία που θα τους εκπλήξει” δήλωσε ο Έντι Ράμα.

“Αυτό”, κατέληξε, “είναι ένα παράδειγμα της επιθυμίας και της βούλησης, από κοινού, να φέρουμε τους λαούς μας πιο κοντά, παρά το γεγονός ότι είμαστε ακόμη μακριά από το να συμφωνήσουμε σε όλα”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις