Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet δημοσιεύει φωτογραφίες και βίντεο που επιβεβαιώνουν την υπόθεση, την οποία μέχρι σήμερα διέψευδε κατηγορηματικά η ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση της ‘Αγκυρας, για παραδόσεις όπλων στους σύρους εξτρεμιστές αντάρτες στις αρχές του 2014.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες με χίλιες οβίδες, 80.000 σφαίρες για όπλα μικρού και μεγάλου διαμετρήματος και εκατοντάδες εκτοξευτήρες ρουκετών, κρυμμένοι κάτω από φάρμακα μέσα σε φορτηγά που επισήμως είχαν ναυλωθεί από ανθρωπιστική οργάνωση και τα οποία η τουρκική αστυνομία είχε σταματήσει τον Ιανουάριο του 2014 κοντά στα συριακά σύνορα.

Η επιχείρηση αυτή προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο, όταν επίσημα έγγραφα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο βεβαίωναν ότι τα φορτηγά αυτά ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και μετέφεραν όπλα και πολεμοφόδια τα οποία προορίζονταν για τους σύρους ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούν τον πρόεδρο Μπασάρ-αλ Ασαντ.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας απέρριπτε πάντα τις κατηγορίες.

Είχε επιβάλει, μάλιστα, μπλακ-άουτ στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άρχισε τη διενέργεια έρευνας, η οποία ήδη κατέληξε στην προφυλάκιση πενήντα προσώπων, αστυνομικών, στρατιωτικών, εισαγγελέων.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε την ευθύνη για το σκάνδαλο αυτό στην οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός πρώην συμμάχου του τον οποίο κατηγορεί από το φθινόπωρο του 2013 για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Σε μια σπάνια δημόσια αναφορά στην υπόθεση, ο Ερντογάν δήλωσε στα μέσα Μαΐου ότι η έρευνα που έγινε στα φορτηγά συνιστούσε “προδοσία”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποκαλύψεις της Cumhuriyet γίνονται παραμονές των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις