Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τον νόμο που ψήφισε την Τρίτη το Κογκρέσο, οποίος αναμορφώνει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα επιτήρησης, που συγκέντρωνε τηλεφωνικές κλήσεις εκατομμυρίων Αμερικανών.

Αντιστρέφοντας την πολιτική ασφαλείας που είχε τεθεί σε ισχύ λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο νόμος θέτει τέρμα σε ένα σύστημα, που είχε αποκαλύψει ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η υπηρεσία κατασκοπίας συγκέντρωνε και ερευνούσε αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων σε αναζήτηση τρομοκρατικών ενδείξεων, αλλά δεν της επιτρεπόταν να ακούει το περιεχόμενό τους.

Η έγκριση του νόμου (USA Freedom Act), που επιτεύχθηκε χάρη σε μία συμμαχία μεταξύ Δημοκρατικών στη Γερουσία και ορισμένων από τους πιο συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους τους, ήταν μία νίκη για τον Ομπάμα και μία ήττα για τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.

Η Γερουσία έδωσε την έγκρισή της στο νομοσχέδιο με ψήφους 67-32. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία τον νόμο τον περασμένο μήνα.

Είκοσι τρεις Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές ενέκριναν τον Freedom Act συντασσόμενοι με τους 196 συναδέλφους τους που τον ψήφισαν στη Βουλή.

Στις 7 Μαΐου, ομοσπονδιακό εφετείο είχε κρίνει ότι η συλλογή “μεταδεδομένων” είναι παράνομη.

Ο νέος νόμος υποχρεώνει εταιρίες όπως οι Verizon Communications Inc και AT&T Inc να συγκεντρώνουν και να αποθηκεύουν τηλεφωνικά αρχεία με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και σήμερα για σκοπούς τιμολόγησης.

Όμως, αντί να τροφοδοτούν τακτικά τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ με αυτά τα δεδομένα, οι εταιρίες θα υποχρεούνται να δίνουν τα στοιχεία αυτά μόνο έπειτα από κυβερνητικό αίτημα που θα εγκρίνει το Δικαστήριο Επιτήρησης Πληροφοριών Εξωτερικού.

Ο Freedom Act είναι η πρώτη μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση του συστήματος επιτήρησης των ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν πριν από δύο χρόνια, που οδήγησε σε μία δημόσια συζήτηση σχετικά με το πώς θα εξισορροπηθεί η δυσπιστία των Αμερικανών απέναντι στις κυβερνητικές παρεισφρήσεις με τους φόβους για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μαζί με το πρόγραμμα καταγραφής τηλεφωνημάτων, δύο άλλα προγράμματα εσωτερικής επιτήρησης που είχαν τεθεί σε ισχύ βάσει του Πατριωτικού Νόμου (Patriot Act) του 2001, τερματίστηκαν την 1η Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις