Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) άρχισε να εξετάζει την υπόθεση ενός αστυνομικού λάθους που προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στο Λονδίνο το 2005, όταν η Σκότλαντ Γιαρντ σκότωσε κατά λάθος έναν νεαρό Βραζιλιάνο, τον οποίο εξέλαβε ως τρομοκράτη, δύο εβδομάδες έπειτα από μία σειρά φονικών επιθέσεων.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες, οι δικηγόροι της οικογένειάς του προσφεύγουν, ενώπιον των ευρωπαίων δικαστών, κατά της δικαστικής μεταχείρισης που έτυχε αυτή η υπόθεση στη Βρετανία: κανείς αστυνομικός δεν αποτέλεσε αντικείμενο ατομικής ποινικής δίωξης, καθώς η εισαγγελία έκρινε ότι έλειπαν οι αποδείξεις για την έναρξη τέτοιων διαδικασιών.

Το αίτημα, που κατέθεσε στο Στρασβούργο μία εξαδέλφη του θύματος, αποσκοπεί στην καταδίκη των βρετανικών αρχών για προσβολή του δικαιώματος στη ζωή υπό το πρίσμα της ανυπαρξίας μίας αποτελεσματικής έρευνας για τα γεγονότα.

Η διαδικασία ενώπιον της ανώτατης αρχής του ΕΔΑΔ, που αποτελείται από 17 δικαστές, θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Η απόφασή των δικαστών θα είναι τελεσίδικη.

Ο Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες, ένας 27χρονος ηλεκτρολόγος, σκοτώθηκε με επτά σφαίρες στο κεφάλι σε έναν σταθμό του λονδρέζικου μετρό στις 22 Ιουλίου 2005 από αστυνομικούς με πολιτικά που τον εξέλαβαν ως καμικάζι.

Το περιστατικό συνέβη την επομένη μιας αποτυχημένες προσπάθειας να επαναληφθεί μία σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στα δημόσια μέσα μεταφοράς της πρωτεύουσας που προκάλεσαν τον θάνατο 56 ανθρώπων, ανάμεσά τους και των καμικάζι, και τον τραυματισμό περισσότερων από 700 άλλων στις 7 Ιουλίου 2005.

Το 2007, η Σκότλαντ Γιαρντ καταδικάστηκε να πληρώσει ένα μεγάλο πρόστιμο για τα λάθη της σε αυτή την υπόθεση. Ωστόσο μία ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας της αστυνομίας αποφάσισε να μην λάβει πειθαρχικά μέτρα.

Και το 2008, δικαστική έρευνα που είχε σκοπό να προσδιορίσει τις συνθήκες θανάτου –μία διαδικασία χωρίς κατηγορούμενο η οποία δεν μπορούσε να καταλήξει σε καμία ατομική καταδίκη– κατέληξε σε μία “ανοικτή” ετυμηγορία, καθώς δεν ήταν σε θέση να αποφασίσει αν οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν τον Μενέζες είχαν βρεθεί σε κατάσταση “νόμιμης άμυνας”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις