Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι έθεσε στο αρχείο την έρευνα για την υποτιθέμενη κατασκοπεία ενός κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA.

Η ομοσπονδία της Καρλσρούης (νοτιοδυτική Γερμανία) εγκατέλειψε την έρευνα επειδή οι κατηγορίες “δεν μπορούν να αποδειχθούν νόμιμα στο πλαίσιο μίας διαδικασίας του ποινικού δικαίου”, σύμφωνα με μία ανακοίνωση.

Η γερμανική δικαιοσύνη είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο του 2014 την έναρξη μίας έρευνας “εναντίον αγνώστων” όσον αφορά πράξεις κατασκοπίας και δραστηριότητες προς όφελος μίας ξένης υπηρεσίας κατασκοπείας.

Η Γερμανία είχε συγκλονιστεί το καλοκαίρι του 2013 από τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με ένα τεράστιο σύστημα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των διαδικτυακών επικοινωνιών γερμανών πολιτών, ακόμη και του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου, στη διάρκεια πολλών χρόνων.

Το σκάνδαλο επηρέασε βαθιά τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποία είναι παραδοσιακά πολύ στενή. “Η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν είναι καθόλου σωστή”, είχε δηλώσει τότε η Μέρκελ.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο μελλοντικών επιχειρήσεων κατασκοπείας σε βάρος της Μέρκελ, αφήνοντας ντε φάκτο να εννοηθεί ότι έχουν γίνει στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις