Οι γαλλικές αρχές ανακρίνουν έναν 35χρονο άνδρα, τον Γιασίν Σαλχί, με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική που φέρεται να αποκεφάλισε τον εργοδότη του και να επιχείρησε να ανατινάξει ένα εργοστάσιο χημικών αμερικανικής ιδιοκτησίας στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Αίσθηση, μάλιστα, έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι ο Σαλχί έστειλε μια “σέλφι” με το κεφάλι του θύματός του, δίνοντας νέα τροπή στις έρευνες.

Η φωτογραφία εστάλη μέσω της εφαρμογής WhatsApp σε έναν αριθμό στη βόρεια Αμερική, διευκρίνισε μία από τις πηγές.

Ωστόσο η επαφή του Γιασίν Σαλχί δεν έχει εντοπισθεί, καθώς ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι απλώς ένας “σταθμός”, από τον οποίο το μήνυμα να αναμεταδόθηκε προς άλλον προορισμό, προειδοποίησε η πηγή.

Οι ανακριτές, οι οποίοι εξετάζουν αν υπάρχουν ενδεχομένως συνεργοί, θα επιχειρήσουν να ανιχνεύσουν το δρομολόγιο αυτής της μακάβριας φωτογραφίας ώστε να εντοπίσουν τον παραλήπτη της, στη Γαλλία ή το εξωτερικό.

Η κράτηση του Γιασίν Σαλχί παρατάθηκε, όπως και η κράτηση της συζύγου του και της αδελφής του, οι οποίες συνελήφθησαν επίσης την Παρασκευή. Σε υποθέσεις τρομοκρατίας, η κράτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι 96 ώρες.

Λιγότερο από έξι μήνες μετά τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, η επίθεση αυτή προκάλεσε ένα νέο σοκ.

“Έχουμε μείνει άναυδοι”, είπαν κάτοικοι του Σεν-Κεντέν-Φαλαβιέ, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι απορρίπτουν τη “βαρβαρότητα” τηρώντας ενός λεπτού σιγή και τραγουδώντας στη συνέχεια τη “Μασσαλιώτιδα”, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

Το πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση της Παρασκευής είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό γνωστό.

Ο ύποπτος φέρεται να προσέκρουσε με το επαγγελματικό όχημα το οποίο οδηγούσε σε μία αποθήκη χημικών προκαλώντας μια ισχυρή έκρηξη. Συνελήφθη λίγα λεπτά μετά ενώ επιχειρούσε να ανοίξει δοχεία που περιείχαν εύφλεκτα υλικά, γνωστοποίησαν οι εισαγγελείς την Παρασκευή.

Η αστυνομία εντόπισε αργότερα το κεφάλι του 54χρονου διευθυντή της μεταφορικής εταιρείας στην οποία εργαζόταν ο ύποπτος, να κρέμεται από ένα φράκτη στο εργοστάσιο, ενώ το περιέβαλαν σημαίες όπου αναγράφονταν μηνύματα για το Ισλάμ.

Μοναχικός λύκος;

Ωστόσο πολλά είναι αυτά που δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί, υπογράμμισε την Παρασκευή το βράδυ ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.

Οι ερευνητές προσπαθούν να σχηματίσουν το προφίλ του υπόπτου, ο οποίος είχε “φακελωθεί” το 2006 από τις υπηρεσίες πληροφοριών για “ριζοσπαστικοποίηση” και είχε εντοπισθεί ξανά μεταξύ του 2011 και του 2014 για τους δεσμούς του με τον χώρο των σαλαφιστών, αλλά είχε λευκό ποινικό μητρώο.

Είναι άραγε ένας “μοναχικός λύκος” ή είχε συνεργούς;

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, ριζοσπαστικοποιήθηκε στη δεκαετία του 2000 στο Πονταρλιέ (ανατολική Γαλλία), μέσω της επαφής του με τον Φρεντερίκ Ζαν Σαλβί, γνωστό ως “Αλί”, ο οποίος είχε ασπασθεί το ισλάμ και ήταν ύποπτος ότι είχε προετοιμάσει επιθέσεις στην Ινδονησία μαζί με μαχητές της Αλ-Κάιντα.

Κανένα στοιχείο δεν επιτρέπει ωστόσο προς το παρόν να συνδεθεί ο “Αλί” με την επίθεση της Παρασκευής.

Πρέπει επίσης να αποσαφηνισθούν οι συνθήκες του φόνου του Ερβέ Κορναρά. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας αναμένονταν σήμερα.

Τέλος, ποιο ήταν άραγε το κίνητρό του; Η παρουσία σημαιών με ισλαμικές επιγραφές που γύρω από το κεφάλι του θύματος που βρέθηκε κρεμασμένο στο κιγκλίδωμα του περιβόλου του εργοστασίου, θυμίζουν τις μακάβριες σκηνοθεσίες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όμως αυτή η τελευταία δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Το ΙΚ ανέλαβε αντίθετα την ευθύνη για την επίθεση στην Τυνησία, όπου 38 άνθρωποι φονεύθηκαν στο θέρετρο της Σους, και για την επίθεση καμικάζι εναντίον ενός σιιτικού τεμένους στο Κουβέιτ, που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους.

Το Παρίσι φοβόταν μια νέα επίθεση μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου που είχαν στοιχίσει τη ζωή 17 ανθρώπων και τη σύλληψη, τον Απρίλιο, του Αλγερινου φοιτητή Σιντ Άχμεντ Γλαμ, υπόπτου ότι σχεδίαζε επίθεση εναντίον μιας καθολικής εκκλησίας.

“Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει μια νέα επίθεση, αλλά το πότε”, προειδοποίησε εξάλλου το Σάββατο ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

“Αυτή η μακάβρια πράξη του αποκεφαλισμού”, πρωτοφανής στο πλαίσιο επίθεσης που έχει πραγματοποιηθεί στη Γαλλία, “δημιουργεί ισχυρή ένταση στη γαλλική κοινωνία, η οποία υπάρχει κίνδυνος να τύχει εκμετάλλευσης”, υπογράμμισε ο Βαλς, ο οποίος επέστρεψε επειγόντως στο Παρίσι αφού συντόμευσε μια επίσκεψη στη νότια Αμερική.

Εκφράζονται επίσης φόβοι για μια ενίσχυση της έντασης έναντι των περίπου πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων της Γαλλίας, καθώς οι επιθέσεις του Ιανουαρίου είχαν ακολουθηθεί από μια ισχυρή άνοδο των ισλαμοφοβικών ενεργειών στη χώρα.

Μια άλλη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο να γίνει η επίθεση αυτή αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δύο χρόνια πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζήτησε να “κλείσουν τα σαλαφιστικά τζαμιά στη Γαλλία, όπως έγινε στην Αίγυπτο ή στην Τυνησία”.

Η κυβέρνηση εξέφρασε την αποφασιστικότητά της και υπερασπίσθηκε τον απολογισμό της μετά το πέρας ενός υπουργικού συμβουλίου σε περιορισμένη σύνθεση, στο οποίο συμμετείχε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Ενέργειας.

“Η κυβέρνηση θα συνεχίσει, καθώς αντιμετωπίζει ένα υψηλό επίπεδο απειλής, να αναλαμβάνει ακατάπαυστα δράση”, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, πριν απαριθμήσει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί: προσλήψεις προσωπικού ασφαλείας και ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου με δύο αντιτρομοκρατικούς νόμους και μέτρα για την ενίσχυση των μέσων των υπηρεσιών πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι οι γαλλικές αρχές θεωρούν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι 3 επιθέσεις (Γαλλία, Τυνησία, Κουβέιτ) συνδέονται μεταξύ τους αλλά και ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι το εργοστάσιο στοχοποιήθηκε καθώς είναι αμερικανικής ιδιοκτησίας, του ομίλου Air Products.

“Δεν υπάρχει καμία άλλη σύνδεση παρά το να πούμε ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.