Ισραήλ: Εμπόδισαν ακτιβιστές να φτάσουν στη Γάζα

Ισραήλ: Εμπόδισαν ακτιβιστές να φτάσουν στη Γάζα
Οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν ένα πλοίο που ηγείτο στολίσκου με ξένους ακτιβιστές να προσεγγίσει την Λωρίδα της Γάζας και το ανάγκασαν να πλεύσει σε ένα ισραηλινό λιμάνι.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνεται ότι δεν έγινε χρήση βίας στη διάρκεια του περιστατικού, κατά το οποίο μέλη του πολεμικού ναυτικού ανέβηκαν στο πλοίο, πραγματοποίησαν έρευνα και στην συνέχεια το ανάγκασαν να πλεύσει σε ισραηλινό λιμάνι.

"Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό ζήτησε επανειλημμένως από το πλοίο να αλλάξει πορεία", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

"Μετά την άρνησή τους, το πολεμικό ναυτικό αναχαίτισε το πλοίο στα διεθνή ύδατα για να το εμποδίσει να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας", προστίθεται.

"Αφού εξάντλησε όλες τις διπλωματικές διαύλους, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε εντολή στο ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό να αναδρομολογήσει το πλοίο προκειμένου να εμποδίσει την παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού" της Γάζας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επρόκειτο για το σουηδικό πλοίο "Marianne de Goteborg", το οποίο ανήκει στον "Στολίσκο της Ελευθερίας ΙΙΙ", μια νηοπομπή τεσσάρων πλοίων που μεταφέρει φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που ήθελαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας, όπως ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι και ένας ισραηλινός βουλευτής παλαιστινιακής καταγωγής.

"Ο στολίσκος αυτός δεν κάνει τίποτε άλλο από μια επίδειξη υποκρισίας και ψευτιάς και βοηθάει μόνον την οργάνωση της Χαμάς, ενώ αγνοεί επίσης όλη την φρίκη στην περιοχή μας", υπογραμμίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα για να συγχαρεί τις ισραηλινές δυνάμεις που μετείχαν στην αναχαίτιση του πλοίου.