Ο αριθμός των παιδιών από τη Συρία που υποχρεώνονται να εργαστούν εξακολουθεί να αυξάνεται καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην χώρα, με παιδιά ακόμη και έξι ετών να καταγγέλλεται ότι εργάζονται στον Λίβανο, ανακοίνωσαν την Πέμπτη δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τα προσφυγόπουλα από τη Συρία υποστηρίζουν από κοινού με τους γονείς τους την οικογένεια, συχνά και μόνα τους, σχεδόν στα μισά νοικοκυριά που ερωτήθηκαν στην Ιορδανία, ανακοίνωσαν οι οργανώσεις UNICEF και Save the Children, στην πρώτη συγκεντρωτική έκθεση για την παιδική εργασία που αφορά τα παιδιά από τη Συρία σε χώρες της περιοχής.

“Με βάση όλες αυτές τις έρευνες, είναι σαφές ότι η παιδική εργασία έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στη Συρία”, δήλωσε η εκπρόσωπος της UNICEF Τζουλιέτ Τούμα στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Τα παιδιά εξακολουθούν να στρατολογούνται στον πενταετή ήδη πόλεμο, ενώ πέφτουν θύματα (-)ουαλικής εκμετάλλευσης και διακίνησης ανθρώπων, σύμφωνα με την έκθεση η οποία συγκέντρωσε δεδομένα των τελευταίων ετών από διάφορες υπηρεσίες.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν του μισού πληθυσμού. Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ κάνουν λόγο για τη χειρότερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σύγκρουση έχει οδηγήσει χιλιάδες παιδιά στην καταναγκαστική εργασία: κάποια εργάζονται στις φυτείες πατάτας στον Λίβανο, σε καταστήματα και εστιατόρια της Ιορδανίας, παρασκευάζουν ψωμί ή επιδιορθώνουν παπούτσια στην Τουρκία και εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους σε λατομεία και εργοτάξια της περιοχής, αναφέρει η έκθεση.

Τρία στα τέσσερα παιδιά που εργάζονται στον προσφυγικό καταυλισμό του Ζαατάρι στην Ιορδανία απάντησαν ότι υποφέρουν από προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την έκθεση.

Ένας 13χρονος Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος εργάζεται σε φυτείες πατάτας στον Λίβανο, λέει ότι υποχρεώθηκε να κουβαλήσει έναν σάκο που ζύγιζε περισσότερα από δέκα κιλά και ότι τον ξυλοκοπούσαν με ένα πλαστικό λάστιχο αν ξεχνούσε κάποια πατάτα εκτός σάκου.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα περισσότερα παιδιά σε κοινότητες της Ιορδανίας που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες εργάζονται έξι ή επτά μέρες την εβδομάδα και κερδίζουν καθημερινά 4 με 7 δολάρια.

Πολλά παιδιά ξεκινούν να εργάζονται πριν φτάσουν τα 12 χρόνια τους και κάποια σε ορισμένα τμήματα του Λιβάνου εργάζονται από τα έξι τους.

Ορισμένοι εργοδότες προτιμούν να απασχολούν παιδιά ως φθηνό εργατικό δυναμικό και επειδή οι ενήλικες πρόσφυγες συχνά δεν μπορούν να βρουν δουλειά στην νόμιμη αγορά εργασίας καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να εξασφαλίσουν άδεια εργασίας στις χώρες φιλοξενίας.

Τα παιδιά που εργάζονται είναι πιθανότερο να εγκαταλείψουν το σχολείο και να στερηθούν την εκπαίδευση, υπογραμμίζει η έκθεση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις