Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα, που ζητά την κατάργηση του γάμου μικρών κοριτσιών και ανηλίκων γενικά, καθώς και του καταναγκαστικού γάμου, αναγνωρίζοντας τον γάμο παιδιών ως παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το Συμβούλιο είπε ότι ο γάμος παιδιών αποτελεί εμπόδιο στην αειφόρο ανάπτυξη και διαιωνίζει τη φτώχεια, και έριξε όλο το βάρος του στην υποστήριξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ο οποίος έχει σκοπό να θέσει τέλος στις νύφες-παιδιά και στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Το ψήφισμα αναγνωρίζει την ανάγκη για εθνικά σχέδια δράσης που θέτουν τέλος σε μια πρακτική η οποία επηρεάζει γύρω στα 15 εκατομμύρια κορίτσια το χρόνο και ζήτησε από κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι ασφαλείς και ελεύθερες να αποφασίσουν για την (-)ουαλικότητά τους μετά από επαρκή πληροφόρηση.

“Οι οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών τώρα έχουν ένα ισχυρό εργαλείο για να τους βοηθήσει να αποδώσουν ευθύνες στις κυβερνήσεις τους σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει για να θέσουν τέλος στο γάμο παιδιών και να προστατέψουν τα δικαιώματα των κοριτσιών”, είπε σε δήλωσή της η Λάκσμι Σουνταράμ, επικεφαλής της οργάνωσης Girls Not Brides.

“Αν δεν ενεργήσουμε να μειώσουμε τους γάμους παιδιών, 1,2 δις κορίτσια θα παντρευτούν ως παιδιά, μέχρι το 2050”, είπε, προσθέτοντας ότι το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από περισσότερες από 85 χώρες, μερικές από τις οποίες έχουν υψηλά ποσοστά γάμου παιδιών.

Ο γάμος των κοριτσιών καταστρέφει τις ευκαιρίες που έχουν για μόρφωση και εργασία, θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο και αυξάνει τις πιθανότητες να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης, (-)ουαλικής βίας, οικογενειακής βίας και να πεθάνουν κατά τη γέννα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις