Ξεκινά το Σάββατο ενώπιον του δικαστηρίου της Αγίας Έδρας η δίκη του Γιόζεφ Βεσελόφσκι, πρώην αρχιεπισκόπου και πρεσβευτή του πάπα στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο οποίος κατηγορείται για (-)ουαλική κακοποίηση ανηλίκων και για κατοχή παιδικής (-)γραφίας.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη που θα διεξαχθεί βάσει των κανόνων που όρισε ο Αργεντίνος ποντίφικας Φραγκίσκος σε μια προσπάθεια να λογοδοτούν οι ιερείς για τις πράξεις τους και να αποδείξει ότι το Βατικανό είναι ευαίσθητο απέναντι στην οργή που έχει ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο για τα επανειλημμένα σκάνδαλα κακοποίησης παιδιών από κληρικούς.

Ο 66χρονος Πολωνός πρώην αρχιεπίσκοπος, που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Βατικανό, ανακλήθηκε στη Ρώμη από τη Δομινικανή Δημοκρατία το 2013, αφού τα τοπικά μέσα τον κατηγόρησαν ότι πλήρωνε μικρά αγόρια για να επιδίδεται μαζί τους σε (-)ουαλικές πράξεις.

Ο πάπας ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα εναντίον του Βεσελόφσκι, ο οποίος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο και έκτοτε κρατείται στο Βατικανό.

Μετά τη σύλληψή του ερευνητές του Βατικανού εντόπισαν υλικό παιδικής (-)γραφίας στον υπολογιστή του, ενώ δικαστήριο του Βατικανού έχει ήδη αποσχηματίσει τον Πολωνό.

Αν κριθεί ένοχος για κακοποίηση ανηλίκου, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια κάθειρξη και σε δύο ακόμη χρόνια για κατοχή παιδικής (-)γραφίας.

Την ποινή του είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την εκτίσει στην Ιταλία και όχι στο Βατικανό. Αξιωματούχοι έχουν επίσης αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ο Βεσελόφσκι να εκδοθεί στην Πολωνία ή στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την έναρξη της δίκης, ο πρώην αρχιεπίσκοπος αισθάνθηκε αδιαθεσία και εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, δήλωσε αξιωματούχος του Βατικανού.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις