Δωρητές δεσμεύθηκαν την Παρασκευή να προσφέρουν 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τις χώρες της δυτικής Αφρικής που επλήγησαν περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Πρόκειται “για προκαταρκτικούς αριθμούς” που αφορούν νέους πόρους, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό ποσό που έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν δωρητές στις τρεις αυτές χώρες στα 5,18 δισεκ. δολάρια, διευκρίνισε η διευθύντρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη Έλεν Κλαρκ.

“Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα”, εκτίμησε η ίδια. “Η προσπάθεια ανάκαμψης (των χωρών που επλήγησαν από τον ιό Έμπολα) σημείωσε μια ελπιδοφόρα αρχή”, επεσήμανε η Κλαρκ μετά το πέρας μιας διάσκεψης δωρητών που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ.

Οι τρεις χώρες ήλπιζαν την Παρασκευή να λάβουν 3,2 δισεκ. δολάρια για να χρηματοδοτήσουν εθνικά προγράμματα ανάκαμψης, επιπλέον των περισσότερων από 4 δισεκ. δολαρίων που θα δαπανηθούν σε περιφερειακά έργα.

Οι πόροι αυτοί αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες των χωρών για μια αρχική περίοδο δύο ετών.

Από την επιδημία του ιού Έμπολα έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι από τα τέλη του 2013, κυρίως σε αυτές τις τρεις χώρες. Η επιδημία αποδιοργάνωσε τα συστήματα υγείας τους, κατέστρεψε τις οικονομίες τους και έδιωξε τις επενδύσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις