Ο Τόνι Μπλερ, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος που έχει πετύχει τις περισσότερες εκλογικές νίκες, είπε σήμερα στο κόμμα του ότι δεν μπορεί να κερδίσει την εξουσία στη Βρετανία κλίνοντας επ’ αριστερά και το κάλεσε να στραφεί προς το κέντρο.

Οι Εργατικοί είχαν κάνει μια αριστερή στροφή υπό τον Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάιο αφού υπό την ηγεσία του το κόμμα κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό ποσοστό του από το 1987. Τώρα, στο μέσο μιας περιόδου αυτοκριτικής καθώς θα εκλέξει τον νέο ηγέτη του, το κόμμα διχάζεται για τον μελλοντικό προσανατολισμό του.

“Κερδίζεις από το κέντρο, κερδίζεις όταν είσαι ελκυστικός σε ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα του κοινού, κερδίζεις όταν υποστηρίζεις τις επιχειρήσεις καθώς και τα συνδικάτα, δεν κερδίζεις με μια παραδοσιακή αριστερή πλατφόρμα”, είπε ο πρώην πρωθυπουργός Μπλερ σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Progress στο Λονδίνο.

Ο Μπλερ κέρδισε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 1997 έως το 2007 υιοθετώντας το κεντρώο πρόγραμμα των “Νέων Εργατικών”. Σχολίαζε μία δημοσκόπηση της YouGov σύμφωνα με την οποία ο αριστερός υποψήφιος Τζέρεμι Κόρμπιν, που θεωρείτο προηγουμένως αουτσάιντερ, θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος ηγέτης του κόμματος.

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 1.054 άτομα με δικαίωμα ψήφου, έδειξε πως η υποστήριξη για τον Κόρμπιν φθάνει το 43%, με τον εκπρόσωπο του κόμματος σε θέματα υγείας Άντι Μπέρνχαμ να λαμβάνει το 26% και την εκπρόσωπο εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ το 20%. Η Λιζ Κένταλ, που θεωρείται η “Μπλερική”, συγκεντρώνει το 11%.

“Δεν θα ήθελα να κερδίσω με ένα παλιομοδίτικο αριστερό πρόγραμμα … ακόμα και αν νόμιζα ότι είναι ο δρόμος για τη νίκη, δεν θα τον έπαιρνα”, είπε ο Μπλερ.

“Προχωρήστε, αλλά για τ΄όνομα του Θεού μην γυρίσετε πίσω. Αν γυρίσουμε πίσω, οι άνθρωποι δεν θα μας ψηφίσουν … επειδή οι σκέψεις μας δεν έχουν καμία σχέση με τον κόσμο στον οποίο ζουν σήμερα”.

Ο Μπλερ ισχυρίσθηκε πως η υποστήριξη της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι “αντιδραστική” και πως το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να κερδίσει ο 66χρονος Κόρμπιν επειδή θα είναι ευκολότερος αντίπαλος.

Δήλωσε ότι δεν θα ταχθεί υπέρ ενός συγκεκριμένου υποψηφίου για την ηγεσία. Πρόσθεσε όμως πως εκείνοι που δήλωσαν πως η καρδιά τους είναι με τον Κόρμπιν χρειάζονται “μεταμόσχευση”.

“Ο σύγχρονος κόσμος σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζεις μαζί του και αν δεν το κάνεις, μένεις πίσω”, είπε ο Μπλερ. “Το να αρθρώνεις αυτή την ιδέα του εκσυγχρονισμού του Εργατικού Κόμματος δεν είναι προδοσία των αρχών μας, στην πραγματικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να εφαρμόσεις αρχές στον σύγχρονο κόσμο”.

Ο Κόρμπιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κεντρικό Λονδίνο, απέρριψε τις επικρίσεις του Μπλερ και είπε πως οι Εργατικοί δεν έχασαν τις εκλογές επειδή ήταν υπερβολικά αριστεροί, αλλά επειδή πρότειναν μία “λιτότητα-λάιτ”.

Ο Μπλερ είπε ακόμη πως οι Εργατικοί, που εξαφανίστηκαν σχεδόν στη Σκοτία από το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) και έχασαν πολλές ψήφους στη βόρεια Αγγλία προς όφελος του αντι-ευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα του εθνικισμού κατά μέτωπο.

“Το SNP και το UKIP έχουν θολώσει την αίσθηση προσανατολισμού μας επειδή φαίνεται να δείχνουν μακριά από το κέντρο”, δήλωσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις