Η Τουρκία υπέγραψε επισήμως συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε την Τετάρτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα, το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως για να συζητήσει τον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” που άρχισε η κυβέρνηση τόσο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους όσο και εναντίον των κούρδων ανταρτών και ο οποίος προκαλεί την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τις βλέψεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως η συμφωνία για τη βάση του Ιντσιρλίκ αφορά μόνο τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και δεν περιλαμβάνει επιχειρήσεις αεροπορικής υποστήριξης των κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ως αντίποινα για επιθέσεις εναντίον τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν από τους κούρδους αυτονομιστές και ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες από αμφότερες τις πλευρές.
Ο Ντεμιρτάς απηύθυνε έκκληση για “κοινή λογική” και τόνισε ότι “οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως”.
Ωστόσο η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του κόμματος του Ερντογάν εμφανίζεται σήμερα στην Άγκυρα ενώπιον των 550 βουλευτών του τουρκικού κοινοβουλίου ενισχυμένη από τη “σταθερή υποστήριξη” που εκφράσθηκε χθες από το ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, έστω κι αν οι σύμμαχοι επισήμαναν πως η ειρηνευτική διαδικασία με τους κούρδους αντάρτες δεν πρέπει να θυσιασθεί στον βωμό ενός “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” προς κάθε κατεύθυνση.
Για το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), αυτή η κοινοβουλευτική συνεδρίαση θα δώσει την ευκαιρία για την υπογραφή μιας κοινής δήλωσης υπέρ του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, κάτι που θα σηματοδοτήσει ένα είδος “εθνικής ενότητας” γύρω από τον Ερντογάν.
Όμως ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον τούρκο πρόεδρο ότι εφαρμόζει μια “στρατηγική της έντασης” ενόψει της πιθανής διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών που ενδέχεται να του επιτρέψουν να διαγράψει τα απογοητευτικά γι’ αυτόν αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 7ης Ιουνίου, στην οποία το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά από το 2002.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις