Εκατοντάδες μετανάστες στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, προσπάθησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας να εισέλθουν στον χώρο της σήραγγας της Μάγχης για να περάσουν στη Βρετανία, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, ορισμένες βρετανικές ταμπλόιντ καλούν τον στρατό της χώρας τους να επέμβει στο Καλαί, κατηγορώντας την Γαλλία για δειλία και ανευθυνότητα στην διαχείριση της κρίσης με τους πρόσφυγες.

“Στείλτε τον στρατό” είναι ο τίτλος της πρώτης σελίδας της Daily Mail, η οποία αφιερώνει πέντε σελίδες στην “καταστροφή του Καλαί”. “Εμποδίσαμε τον Χίτλερ να μπει. Γιατί οι αδύναμοι κυβερνώντες μας δεν καταφέρνουν να σταματήσουν μερικές χιλιάδες εξασθενημένους μετανάστες;”, διερωτάται η εφημερίδα.

“Να γιατί φταίνε οι Γάλλοι”, τιτλοφορείται ένα άλλο άρθρο της Daily Mail, η οποία κατηγορεί κυρίως την Γαλλία για τον “κυνισμό” της.

Η ταμπλόιντ μίλησε επίσης με πολλές έγκυες γυναίκες της περιοχής του Κεντ, όπου καταλήγει η σήραγγα στην Βρετανία, οι οποίες δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ μήπως χρειαστεί να γεννήσουν μέσα στο ασθενοφόρο.

Πολλά μποτιλιαρίσματα έχουν προκληθεί στον αυτοκινητόδρομο Μ20 λόγω των προβλημάτων που συνδέονται με τις απόπειρες των μεταναστών να διασχίσουν την Μάγχη μέσω της οδού αυτής.

“Οι Γάλλοι συμπεριφέρονται με τον ίδιο αξιοθρήνητο τρόπο με τους Ιταλούς”, αναφέρει επίσης η ταμπλόιντ εν είδει τελικής ετυμηγορίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Sun, η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Βρετανία. “Η Κοκέλ χρειάζεται μεγαλύτερη πυγμή”, βρετανική βεβαίως, υπογραμμίζει η ταμπλόιντ, προσθέτοντας ότι “η αναρχία στο Καλαί συνιστά μια κακοφορμισμένη πληγή στο πρόσωπο της Ευρώπης”.

“Η Γαλλία δεν τα καταφέρνει. Οι αστυνομικοί της έχουν ξεπερασθεί από την κατάσταση και σε κάθε περίπτωση προτιμούν να φορτώνουν σε μας την ευθύνη”, προσθέτει η Sun, η οποία διένειμε πίτσες στους φορτηγατζήδες και στους αυτοκινητιστές που βρίσκονταν μπλοκαρισμένοι στους αυτοκινητόδρομους του Κεντ.

“Στείλτε τον στρατό να σταματήσει την εισβολή των μεταναστών”, ήταν επίσης ο τίτλος της Daily Express. Για την ταμπλόιντ αυτή, η οποία υποστήριξε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Βρετανία τον Νάιτζελ Φάρατζ και το ξενοφοβικό του κόμμα Ukip, είναι “προφανές ότι οι Γάλλοι απέτυχαν να ελέγξουν τους μετανάστες”.

Σε πιο μετριοπαθείς τόνους κινούνται ωστόσο οι βρετανικές εφημερίδες όπως οι Times, Guardian και Independent, αν και η Daily Telegraph αναπαράγει και αυτή τα αιτήματα να σταλούν στρατιώτες στην Γαλλία.

Δείτε το video από το euronews


Οι Γάλλοι αστυνομικοί υπολογίζουν σε 800 με 1.000 τους μετανάστες που βρίσκονταν στην περιοχή γύρω από την σήραγγα, ενώ απέτρεψαν περίπου 300 απόπειρες προσφύγων να εισέλθουν σε αυτήν κατά την διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα την αστυνομική αυτή πηγή, η οποία δεν ανέφερε ωστόσο κάποιον αριθμό όσον αφορά τις συλλήψεις.

Η Eurotunnel ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι κατά τη νύχτα της Τετάρτης επικράτησε λιγότερη ένταση από τις προηγούμενες, όταν γινόντουσαν κατά μέσον όρο περίπου 1.500 ως 2.000 απόπειρες από μετανάστες να εισέλθουν στον χώρο της σήραγγας.

Η προστασία της περιοχής “εξασφαλίσθηκε πολύ καλά με τις νέες ομάδες (των δυνάμεων της τάξης) που ήρθαν χθες (Τετάρτη) το βράδυ”, σημείωσε εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται την σήραγγα.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στην περιοχή χθες το βράδυ είδε εκατοντάδες μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στον χώρο της σήραγγας από κάθε πλευρά.

“Το ‘πρόβλημα του Καλαί’ δεν μπορεί να ρυθμιστεί στο Καλαί, καθώς δεν είναι ένα πρόβλημα του Καλαί. Αυτό είναι μόνον ένα μικρό κομμάτι ενός ευρωπαϊκού, ή παγκόσμιου προβλήματος, για το οποίο δεν υπάρχει μια προφανής λύση”, γράφει ο ανταποκριτής του Independent στο Παρίσι.

Η Βρετανία “θα μπορούσε να υποδεχθεί κάθε μετανάστη από την ζούγκλα του Καλαί χωρίς καν να το καταλάβουμε. Αυτό δεν θα ήταν παρά μια σταγόνα στον ωκεανό. Η κρίση βρίσκεται αλλού και δεν μπορεί να επιλυθεί από μεμονωμένες κυβερνήσεις”, γράφουν παράλληλα οι Times.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις