Η κυβέρνηση της Γερμανίας ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα εναντίον ενός ιστότοπου ειδησειογραφικής έρευνας στο διαδίκτυο για “υποψία προδοσίας“, μετά από δημοσιεύματά της ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει την παρακολούθηση του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, είναι η πρώτη φορά μετά από μισόν αιώνα που δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες προδοσίας, και μερικοί κατήγγειλαν την κίνηση ως επίθεση στην ελευθερία του τύπου.

Το 1962, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Φραντς Γιόζεφ Στράους αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από την απαγγελία ενάντια στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel της κατηγορίας για προδοσία, για ένα κεντρικό θέμα του που ισχυριζόταν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Δυτικής Γερμανίας ήταν ανέτοιμες να την υπερασπιστούν ενάντια στον κίνδυνο του κομμουνισμού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

“Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα για υποψία προδοσίας σε άρθρα (…) που εκδόθηκαν στο διαδικτυακό blog Netzpolitik.org,” είπε εκπρόσωπος του γραφείου του.

Πρόσθεσε ότι η κίνηση είναι αποτέλεσμα μιας καταγγελίας σε βαθμό κακουργήματος από την υπηρεσία πληροφοριών του εσωτερικού της Γερμανίας (Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος, ή BfV), για άρθρα για την ίδια την υπηρεσία που εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα του μπλογκ στις 25 Φεβρουαρίου και 15 Απριλίου.

Το γραφείο ισχυρίζεται ότι τα άρθρα βασίζονταν σε διαρρευμένα έγγραφα.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση ARD είπε ότι η Netzpolitik.org είχε εκδώσει ένα άρθρο φέτος για το πώς έψαχνε η υπηρεσία παραπάνω χρηματοδότηση για να ενισχύσει την παρακολούθηση του διαδικτύου και ένα άλλο για σχέδια που είχε το ίδιο γραφείο να στήσει μια ειδική μονάδα για να παρακολουθεί δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών.

Και τα δύο βασίζονταν σε έγγραφα που είχαν διαρρεύσει.

Η Netzpolitik.org ειδικεύεται στην πολιτική του διαδικτύου, την προστασία δεδομένων, την ελευθερία της πληροφόρησης και θέματα σχετικά με διαδικτυακά νομικά δικαιώματα.

Σε δήλωσή τους, οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Αντρέ Μάιστερ και ο Μάρκους Μπέκενταλ (αρχισυντάκτης), είπαν: “Αυτό είναι επίθεση στην ελευθερία του τύπου. Δεν θα φοβηθούμε”.

Την υποστήριξή του εξέφρασε και ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης δημοσιογράφων DJV, Μίκαελ Κόνκεν, ο οποίος χαρακτήρισε την έρευνα “μια απαράδεκτη προσπάθεια να φιμώσουν δύο δημοσιογράφους που ασκούν κριτική.”

Ο Μπέκενταλ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι N24, “Είμαι διχασμένος μεταξύ του να νιώθω ότι αυτή είναι τιμητική διάκριση και της σκέψης ότι θα μπορούσε να με οδηγήσει στη φυλακή.”
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις