Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων τον Ιούλιο θα καταστήσει την Αίγυπτο και την περιοχή πιο ασφαλείς.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι το σχέδιο της Βιέννης, αν εφαρμοστεί, θα καταστήσει την Αίγυπτο και όλες τις χώρες της περιοχής πιο ασφαλείς απ’ ό,τι θα ήταν διαφορετικά», δήλωσε ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Κάιρο έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

«Οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος αναγνωρίζουν ότι το Ιράν ενεπλάκη σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή και γι’ αυτό τον λόγο είναι τόσο σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει απολύτως ειρηνικό», τόνισε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι είναι πολύ σημαντικό οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές να είναι «ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς», ενώ σημείωσε ότι ο Σούκρι τον διαβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθούν νωρίς το φθινόπωρο.

Εξάλλου ο Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και το Κάιρο επιστρέφουν «σε μια ισχυρή βάση» στις μεταξύ τους σχέσεις, παρά τις εντάσεις και τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο.

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός επεσήμανε ότι συζήτησε με Αιγύπτιους αξιωματούχους «την αυξημένη συνεργασία στα σύνορα» αναφορικά με το θέμα της Λιβύης.

Από την πλευρά του ο Σούκρι δήλωσε ότι συζήτησε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον Κέρι, στον πρώτο στρατηγικό διάλογο που είχαν οι δύο χώρες από το 2009.

«Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήσαμε τα κοινά μας συμφέροντα σε θέματα που αφορούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπογράμμισα τη δέσμευση της Αιγύπτου να δίνει προσοχή σε αυτά τα ζητήματα καθώς αποτελούν τις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού», είπε ο Σούκρι στη συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, ο Αιγύπτιος υπουργός τόνισε ότι κανένας δημοσιογράφος στη χώρα του δεν κρατείται εξαιτίας των δημοσιογραφικών του δραστηριοτήτων, μια αναφορά στη συνεχιζόμενη δίκη των τριών δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα.

Ο Κέρι αναμένεται να συναντηθεί αργότερα την Κυριακή με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο Κάιρο, προτού αναχωρήσει για την Ντόχα.

Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των έξι μοναρχιών του Κόλπου και θα προσπαθήσει να τους καθησυχάσει για τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις